Mijn man is enige jaren geleden overleden. Ik heb toen voor de kinderen erfbelasting betaald en ik beschik nog over hun erfdelen. Moeten zij na mijn overlijden opnieuw erfbelasting betalen over wat ze van hun vader hebben geërfd omdat ik het nog bezit?
Nee, volgens de wet en van vrijwel ieder testament mag de langstlevende partner over de volledige erfenis van de overleden partner blijven beschikken. Dat wat de kinderen van hun vader hebben geërfd heeft u dan nog wel in bezit, maar u bent het hen nog wel schuldig. De kinderen hebben namelijk een vordering op u ter grootte van hun erfdeel of het bloot eigendom van waar u het vruchtgebruik over heeft. De door u betaalde erfbelasting mag u in mindering brengen op de erfdelen/vordering van de kinderen.
Na uw overlijden maken de kinderen een overzicht van al uw bezittingen en schulden. De bezittingen zijn bijvoorbeeld de woning (voor de erfbelasting gewaardeerd tegen de WOZ-waarde), banksaldi, effecten, inboedel en de auto. Schulden zijn de hypotheek, nog niet betaalde rekeningen én de vordering die de kinderen nog op u hadden, eventueel vermeerderd met de verschuldigde rente. Heeft u het vruchtgebruik gekregen, dan wast het bloot eigendom van de kinderen aan tot vol eigendom en maakt die waarde van hun erfdeel geen deel uit van uw bezittingen of schulden.
De netto waarde van uw bezittingen, dus de waarde van uw bezittingen min de waarde van uw schulden, is de waarde van uw nalatenschap. Deze verdelen de kinderen volgens de bepalingen uit uw testament of volgens de regels van de wet. Over hun erfdeel moeten ze dan erfbelasting betalen als de erfenis groter is dan de vrijstelling (€ 20.209 per kind in 2017).
Na uw overlijden betalen de kinderen dus alleen erfbelasting over dat wat u nalaat en daar is de erfenis van uw man al op in mindering gebracht.