Vraag van de week: Een vooroverleden erfgenaam

Getty Images

In mijn testament heb ik een aantal vrienden tot erfgenaam benoemd, waarvan er nu al twee zijn overleden. Ik vraag me af wie er nu van mij erft?

Wanneer u een testament laat maken door de notaris moet u goed beseffen dat u eigenlijk afwijkt van wat er over erfrecht in de wet staat. Een van die zaken die door het maken van een testament niet automatisch gaan zoals bij wet, is de plaatsvervulling bij overlijden van een erfgenaam of legataris. Plaatsvervulling is het recht om te kunnen erven wat de vooroverleden erfgenaam zou hebben geërfd. Plaatsvervullers erven tezamen dat wat hun vooroverleden ouder zou hebben geërfd. Volgens het wettelijk erfrecht treden de kinderen in de plaats van een vooroverleden ouder die erfgenaam is.
In een testament kunt u erfgenamen en ook legatarissen benoemen, de laatste voor en som geld of een item uit uw nalatenschap. Overlijdt een erfgenaam of legataris uit uw testament dan eindigt daar het erfrecht. Tenzij u in uw testament opneemt dat plaatvervullingsrecht van toepassing is. Doet u dat dan erven de kinderen van de erfgenaam of legataris tezamen wat de erfgenaam of legataris zou hebben geërfd. Doet u dat niet dan valt dat wat geërfd had kunnen worden terug in de erfenis. Het plaatsvervullingsrecht kunt u per erfstelling toepassen. Bijvoorbeeld wel bij een som geld maar niet bij een item uit uw nalatenschap, of wel bij familie maar niet bij vrienden.
Dat wat de erfgenamen in uw testament hadden kunnen erven, krijgen dus hun kinderen als u plaatsvervullingsrecht in uw testament heeft opgenomen of niet wanneer u hert plaatsvervullingsrecht niet heeft toegekend.

Nico van Scheijndel houdt zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.