(Voorschot) erfenis en de gevolgen voor de huurtoeslag en de inkomstenbelasting

Getty Images

Begin dit jaar is mijn moeder overleden. Mijn broer heeft de afwikkeling van haar erfenis vlot opgepakt waardoor hij nu alvast een voorschot van de erfenis wil uitkeren. Loopt mijn huurtoeslag gevaar en hoe geef ik de erfenis inclusief het voorschot op in mijn aangifte inkomstenbelasting?

U bent met uw broers en zussen erfgenaam van de nalatenschap van uw moeder. Wanneer een positieve erfenis vrijvalt door een overlijden, heeft u vanaf dat moment recht op een bepaald bedrag. Hoeveel dat precies is en hoeveel het netto is, blijkt vaak pas veel later. Rekening moet worden gehouden met tegoeden zoals vakantiegeld van de SVB en nog doorbetaalde (vaste) lasten zoals de hypotheek, de energienota’s en eventueel verschuldigde (erf)belasting. Als alles in kaart is gebracht kan de afwikkelaar rekening en verantwoording afleggen aan de overige erfgenamen.

Vervolgens kan dan iedere erfgenaam krijgen wat hem toekomt. Uw broer wil en kan kennelijk alvast wat uitkeren. Waarschijnlijk heeft hij voldoende vertrouwen in het uiteindelijke netto uit te keren bedrag.

Voor de inkomstenbelasting geeft u in box 3 het saldo van uw rekeningen (inclusief het uitbetaalde voorschot) aan plus wat u naar verwachting netto gaat ontvangen aan erfenis van moeder (onverdeelde boedel). Het al ontvangen voorschot mag u op deze vordering uit onverdeelde boedel natuurlijk in mindering brengen.
Veel mensen maken zich zorgen als in de loop van het jaar een erfenis vrijvalt en ze plotseling over veel meer vermogen beschikken dan voorheen. Men is bang voor het verliezen van zorg- of huurtoeslag of nabetaling van belasting. Deze angst is in veel gevallen niet nodig.

Voor de huur-en zorgtoeslag is immers steeds het saldo van het vermogen op 1 januari van het kalenderjaar van belang. Aangezien uw moeder na 1 januari is overleden is ook haar erfenis na deze datum vrijgevallen. Ook als uw vermogen hierdoor op dat moment te hoog is geworden, houdt u toch het hele kalenderjaar uw zorg- of huurtoeslag. De peildatum is steeds 1 januari van een jaar. Voor 2018 kan het zelfs zo zijn dat, als u het door uw broer uitbetaalde voorschot in 2017 al heeft uitgegeven en u op 1 januari 2018 inclusief de erfenis van moeder toch minder vermogen heeft dan de vrijstelling in box 3 (naar verwachting € 30.000 per persoon) u nog steeds gewoon recht heeft op huurtoeslag.

Voor de zorgtoeslag mag u ruim tachtigduizend euro aan vermogen hebben plus de vrijstelling. Als u meer bezit, vervalt pas het recht op zorgtoeslag.

Ook voor een navordering inkomstenbelasting over de jaren voor 2018 hoeft u niet te vrezen, want ook hier geldt weer het saldo van 1 januari.

Getty Images
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).
Auteur