Vervangende erfgenaam

Vraag van de week

Getty Images

Mijn broer is overleden, hij heeft geen vrouw of kinderen en ook geen testament. Ik ben volgens de wet zijn enige erfgenaam. Maar ik wil zijn erfenis niet. Hij woonde ver weg en ik ben te oud om alles nog te regelen. Mag ik zelf iemand aanwijzen die namens mij de erfenis ontvangt? Zelf heb ik ook geen kinderen maar wel een testament.

Wanneer een erfgenaam van een overledene die nalatenschap niet aanvaardt, (verwerpt) dan treden - als er geen testament is - zijn kinderen samen in de plaatst van de erfgenaam die verworpen heeft. Ook per testament kan dit plaatsvervullingsrecht zijn toegezegd. Zijn er geen kinderen die plaatsvervullingsrecht kunnen claimen, dan loopt het erfrecht na het verwerpen dood en valt de erfenis terug in de nalatenschap van de overledene. Heeft deze geen ouders of broers of zusters (of hun kinderen) die nog leven, dan wordt er gekeken of er in de volgende generatie nog erfgenamen zijn die via plaatsvervullingsrecht kunnen erven. Zo gaat dat door tot in de zesde graad. De wet voorziet niet in de mogelijkheid om een erfgenaam zelf een ander in zijn plaats aan te wijzen. 

Wat wel kan, is dat u de nalatenschap aanvaardt en vervolgens aan de persoon die u de nalatenschap gunt schenkt. U kunt hem/haar ook alles laten regelen maar u bent en blijft de erfgenaam. U erft en bent erfbelasting verschuldigd. Degene die van u de nalatenschap geschonken krijgt zal waarschijnlijk op zijn beurt schenkbelasting moeten betalen.

Dus als het saldo van de nalatenschap €20.000 blijkt te zijn, dan doet u daar aangifte erfbelasting over en betaalt de verschuldigde erfbelasting om het bedrag dat over is aan uw beoogde ‘erfgenaam’ te schenken. Er gaat op die manier een groot deel van de erfenis op aan belasting, maar u krijgt in ieder geval de nalatenschap op de plaats waar u hem hebben wil. 

Nico van Scheijndel houdt zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.