Vader onterfd en zelf overleden voordat hij zijn legitieme portie kon opeisen; wat nu?

Getty Images

Begin vorig jaar is mijn oma (de moeder van mijn vader) overleden. Omdat mijn vader helaas geen al te goede band met haar had, hebben wij dit pas later gehoord en zijn wij niet op de begrafenis geweest.

Ik heb van mijn vader begrepen dat hij zelfs in het testament van zijn moeder is onterfd. Nu is - na een behoorlijk lang ziekbed - begin dit jaar mijn vader overleden en hij heeft de laatste maanden steeds gezegd dat hij ondanks de onterving nog recht had op een deel van de erfenis van zijn moeder/mijn oma. Hij heeft daar nooit meer iets mee gedaan. Kunt u mij zeggen of ik als kind en mede-erfgenaam van mijn vader nog recht heb op dat deel van de erfenis van mijn vader waar hij het steeds over heeft gehad?

Het deel waar uw vader het over heeft gehad, heet de legitieme portie. Dit is het minimale erfdeel waar een kind altijd aanspraak op kan maken in de nalatenschap van zijn of haar ouders. Dit bedraagt in een zin samengevat de helft van een erfdeel waar een kind (de legitimaris) volgens de wet altijd recht op heeft. Kort gezegd houdt dit in: alles wat er aan waarde was ten tijde van het overlijden van oma, plus alles wat zij bij leven aan kinderen en aan anderen dan de kinderen de laatste vijf jaar heeft geschonken.

[ITEMADVERTORIAL]

Er kan gedurende vijf jaar na een overlijden een beroep worden gedaan op deze legitieme portie. Kennelijk heeft uw vader dit tijdens zijn leven niet gedaan. Omdat u echter erfgenaam bent van uw vader en dus gerechtigd bent tot zijn nalatenschap komen ook zijn bevoegdheden als legitimaris aan u toe. Hierdoor kunt u als zijn rechtsopvolger alsnog aanspraak maken op de legitieme portie. Als u dit wilt kunt u hierin dus nog actie ondernemen richting de erfgenamen van oma, zolang er geen vijf jaar zijn verstreken.

Mr. Nicole Goud
Getty Images
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook was zij een aantal jaren  werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds enige tijd is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).
Auteur