Vraag van de week
Ik heb mijn dochter die samenwoont een aantal schenkingen gedaan. Ze overweegt de relatie op te breken; moet zijn mijn schenkingen delen?
Nee, twee mensen die samenwonen kun je een beetje vergelijken met twee mensen die met huwelijksvoorwaarden zijn getrouwd, ze blijven financieel gescheiden eenheden. Ieder heeft een eigen bankrekening en samen hebben ze een huishoudrekening waar ze de gezamenlijke uitgaven van betalen. Uw schenking is voor uw dochter en blijft ook van haar, samenwonen kent geen gemeenschap van goederen.
Zo zou het moeten zijn. Echter, vaker is het zo dat de vermogens zich vermengen (net als bij ooit overeengekomen huwelijksvoorwaarden). Zeker als het samenwonen een lange tijd geduurd heeft, is het vermengen meer regel dan uitzondering. Wil uw dochter haar recht op de schenkingen doen gelden, dan moet zij kunnen aantonen waar dat geld gebleven is. Een bankrekening waar het geld op is overgeschreven en vervolgens ook is blijven staan, is dan het duidelijkst. Ligt dit minder duidelijk, omdat bijvoorbeeld van de schenking een bank of auto is gekocht, dan komt het eerder neer op onderhandelen.
Hebt u schenkingen gedaan voor de aankoop van de woning, dan mag zij de waardeontwikkeling van het huis procentueel verrekenen met haar inleg. Dat geldt in positieve én negatieve zin. Als de woning meer waard is geworden, krijgt zij haar percentage bovenop de inleg; is de woning minder waard geworden dan kost dat een deel van haar oorspronkelijke inleg.
Sommige ouders schenken hun schenking herroepelijk en kunnen hun geld zonder opgave van reden terugvragen. Dat kan handig zijn bij het beëindigen van een relatie zoals bij uw dochter of in het geval de schoonzoon zou erven en u dat liever niet hebt. Maakt u gebruik van de herroep-mogelijkheid dan moet ze de (eventuele) rente die op de schenking is ontvangen, opgeven als schenking. Maar ook hier geldt dat dan het geld bij het kind wordt teruggevraagd en niet bij de gemeenschap, het geschonken geld moet er dan wel zijn.
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.