Vraag van de week
Mijn vader heeft in zijn testament een goede vriend van hem als executeur benoemd. Hoewel we op zich vertrouwen in hem hebben, vinden we het toch lastig dat we nauwelijks informatie krijgen over de stand van zaken of waar we mogelijk recht op hebben. Waar hebben wij erfgenamen recht op?
We komen wel vaker executeurs tegen die erg zelfstandig werken zonder de erven te informeren over hun bezigheden of over de inhoud van de erfenis. Toch is het Burgerlijk Wetboek daar duidelijk over. Artikel 148 van Boek 4 stelt: De executeur moet aan een erfgenaam alle door deze gewenste inlichtingen omtrent de uitoefening van zijn taak geven. Hieruit blijkt ondubbelzinnig de verplichting van de executeur om de erven te informeren.
Het is doorgaans niet verstandig als een executeur (onbedoeld) geheimzinnig doet over zijn bezigheden; dat voedt meestal het vertrouwen niet. Uiteindelijk zal de executeur aan het einde van zijn werkzaamheden rekening en verantwoording moeten afleggen aan de erven. Wanneer er dan dubieuze zaken boven water komen, heeft de executeur alsnog een probleem. Heldere en regelmatige rapportage van de werkzaamheden voorkomt dat.
Ik raad u aan de executeur op uw wettelijke recht op informatie te wijzen en zeg hem ook waarom u die informatie wenst te ontvangen. Blijft de executeur weigerachtig, dan kunt u in het uiterste geval de Kantonrechter vragen om de executeur vanwege gewichtige redenen uit zijn taak te ontheffen en een andere executeur te benoemen. Laten we hopen dat het zover niet hoeft te komen, maar vraag de executeur naar de informatie waar u recht op hebt, desnoods met de wet in de hand.
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.