Hoe zit het met mijn erfrecht als zus?

Getty Images

Onder druk van haar vriend heeft de zus (80) van mijn vrouw haar testament aangepast. Kan dit zo maar en heeft mijn vrouw toch nog ergens recht op?

Mijn vrouw (75 jaar) heeft een zus (80 jaar) waar zij altijd goed contact mee heeft gehad. Deze zus is nooit getrouwd en heeft geen kinderen. Nadat hun ouders zijn overleden hebben zij allebei een leuk bedrag geërfd. Zij hebben met elkaar afgesproken dat als de een zou komen te overlijden de ander het bedrag wat daar nog van over was, zou erven. Mijn vrouw heeft hiervoor een legaat in haar testament opgenomen. Mijn zus hoefde hierover niets te regelen omdat mijn vrouw volgens de wet toch haar enige erfgenaam zou zijn.

Nu heeft mijn schoonzus sinds een paar maanden een man leren kennen die haar heel erg beïnvloedt. Wij hebben op dit moment daardoor niet of nauwelijks nog contact met haar. Verder hebben wij begrepen dat zij onlangs naar de notaris is geweest om een testament op te laten maken. Het zou nu heel goed mogelijk zijn dat mijn schoonzus in haar testament haar vriend als enig erfgenaam heeft aangewezen en dat mijn vrouw uiteindelijk niets zal ontvangen van het erfdeel van hun ouders. Wat nu?

Antwoord:

Ieder mens is vrij om een eigen testament op te maken. Uiteraard moet het voor de notaris wel duidelijk zijn dat degene die een testament laat opstellen daar uit eigen vrije wil zit en handelingsbevoegd is. Daarvan uitgaande geldt het volgende: Zonder testament zou uw vrouw  volgens het wettelijk erfrecht de erfgenaam van haar zus zijn. Als er inderdaad een testament op is gemaakt zijn de bepalingen uit dit testament van uw schoonzus van toepassing.. Ook al hebben ze met elkaar anders afgesproken en zouden hun ouders dit waarschijnlijk ook anders gewild hebben, valt hier niets tegen te doen.

Met het eventuele recht waar u het over heeft, bedoelt u waarschijnlijk de legitieme portie. Dit is het minimale erfdeel waar een kind altijd aanspraak op kan maken in de nalatenschap van zijn of haar ouders. Een dergelijke bepaling bestaat echter niet in de wet voor anderen dan kinderen. Als uw zus inderdaad niet in het testament van uw zus als erfgenaam of legataris is opgenomen, heeft zij dus nergens recht op.

Ik zou uw vrouw allereerst adviseren om hierover toch eens voorzichtig met haar zus te praten. En als dit uiteindelijk niets oplevert en u het idee heeft dat de vriend van uw schoonzus kwade bedoelingen heeft, kan het nog een mogelijkheid zijn om dit te melden, bijvoorbeeld bij een van de meldpunten ouderenmishandeling. Ook kunt u hiervan aangifte doen bij de politie. Een andere manier is bij de kantonrechter vragen om een bewindvoerder die de financiële en administratieve belangen gaat behartigen van de oudere. Dit zijn echter wel zeer ingrijpende middelen. Voordat u besluit om een dergelijke actie in gang te zetten, moeten uw vrouw en u er dan ook wel serieus van overtuigd zijn dat uw vermoedens ergens op gebaseerd zijn.

N.B. Los van het vermoeden van misbruik kan uw vrouw overwegen om het legaat dat zij haar zus per testament toekent te laten schrappen.

Nicole
Getty Images
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in onder meer de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook heeft zij een aantal jaren gewerkt als auteur en ontwikkelaar van lesmateriaal bij een opleidingsbedrijf voor de financiële dienstverlening. Op dit moment gebruikt zij haar kennis en ervaring bij de professionele afwikkeling van nalatenschappen en als juridisch/fiscaal adviseur binnen haar eigen bedrijf Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).
Auteur