Hoe maak ik een volmacht?

Met gratis voorbeeld

Jaap Roelants
Karine Hoenderdos


Ik wil graag iets regelen voor het moment dat ik zelf geen beslissingen meer kan nemen. Mijn kinderen willen graag helpen, de verhouding zijn goed. Kan ik zelf een volmacht opstellen? Of moet ik naar de notaris?

Inderdaad kunt u een volmacht zelf regelen, hiervoor hoeft u niet altijd naar de notaris, al is dat voor enkele zaken wel handig en soms zelfs vereist. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de (ver)koop van een woning en het vestigen van een hypotheek.

U kunt zelf iemand volmacht geven door middel van een verklaring, waarin u hem of haar de  bevoegdheid geeft voor het doen van bepaalde handelingen. Het meest komt voor dat u iemand een volmacht geeft om te ondersteunen met de financiële zaken, bijvoorbeeld omdat u dat zelf niet meer kunt. Neem in dat geval ook contact op met de bank om te vragen naar de voorwaarden die ze stellen aan een volmacht.

Voor zaken omtrent het levenseinde is een volmacht niet toereikend, daarvoor met u overleggen met de behandelend (huis)arts.

Bij iedere volmacht is het belangrijk dat u goed omschrijft wat de bedoeling is. Met vage bewoordingen kan de gevolmachtigde problemen krijgen. Het moet ook goed duidelijk zijn dat de volmacht bij het volle verstand en vrijwillig is afgegeven en ondertekend. Het document moet met datum door beide partijen ondertekend zijn om rechtskracht te hebben. Met uitzondering van de handtekening, hoeft een volmacht niet handgeschreven te zijn.
Het spreekt van zelf, dat een dergelijk doe-het-zelf-contract alleen aan te bevelen is als u de gevolmachtigde volledig vertrouwt.

Aan zo'n zelfgemaakte onderhandse volmacht zit wel een beperking. Een volmacht bij de notaris heeft meer juridische kracht. Dat is belangrijk als de persoon aan wie u een volmacht geeft, niet heel erg dichtbij staat en die persoon misschien niet van haver tot gort kent.
 

Een voorbeeld van een algemene volmacht:

Hierbij stelt
 Partij 1 Volmachtgever, naam, straat, huisnummer, postcode, plaats,
 
Partij 2   Gevolmachtigde, naam, straat, huisnummer, postcode, plaats
 
 aan als gevolmachtigde.
 
 
Voor de volgende zaken krijgt de gevolmachtigde de volledige zeggenschap om namens en in plaats van de volmachtgever op te treden. 
 
Omschrijving volmacht (hier volgt een precieze een omschrijving van de inhoud van de volmacht. Bijvoorbeeld het beheren van enkele bankrekeningen, doen van bepaalde betalingen, de ver- of aankoop van een woning et cetera. Wees zo precies mogelijk om misverstanden te voorkomen.
 
Deze volmacht geldt voor alle handelingen, inclusief het afsluiten van een contracten inzake (nader te benoemen)

Uitgezonderd zijn (hier volgt een omschrijving van eventuele zaken waarvoor de volmacht zeer expliciet niet geldt. Dit kunt u zelf bepalen.
 
 De volmacht geldt van (datum) tot (datum).
 
 Aldus in (aantal)voud opgemaakt en getekend te (plaats) op (datum).
 
 
Handtekening volmacht gever


 

 

Auteur