Help, wat doe ik tegen inhalige erfgenamen?

Vraag van de week

Getty Images

Mijn man en ik zijn beiden na een echtscheiding voor de tweede keer getrouwd. Hij heeft twee kinderen uit zijn eerste huwelijk en ik ook. De relatie met zijn kinderen is goed, met die van mij helaas niet. Hoe bescherm ik mijn man tegen eventuele inhalige erfgenamen?

Omdat u bent getrouwd en nog geen testament hebt, laat u na volgens de regels van de wet. Die regels zeggen dat de langstlevende over alles dat de overleden partner nalaat mag blijven beschikken. Hij wordt de eigenaar en de kinderen erven een vordering op hem. Over die vordering is pas rente verschuldigd als de wettelijke rente hoger is dan 6 procent en dan alleen de rente die meer is dan 6 procent. Uw kinderen erven dus wel, maar moeten geduldig wachten tot uw partner ook is overleden.

Tot zover is er weinig aan de hand. De problemen beginnen vaak pas bij het vaststellen van de waarde van de nalatenschap. Over de waardering is de wet minder duidelijk. U moet de waarde vaststellen naar de waarde in het economisch verkeer, ofwel wat u er in de markt als beste prijs voor zou kunnen krijgen. Een woning en inboedel kun je laten taxeren, de dagprijs van een auto vind je wel op de site van de ANWB. Lastiger is het om bijvoorbeeld sieraden te waarderen, is dat de prijs van het goud, de stenen of de veilingwaarde? Het vaststellen van de waarde van de nalatenschap kan dus tot problemen leiden. Maar is de waarde eenmaal vastgesteld, leg deze dan vast in een boedelbeschrijving. Omdat u mogelijk problemen verwacht is het goed om die dan notarieel vast te laten leggen; dan hoeft er later geen onenigheid over te ontstaan.

Omdat de relatie met de kinderen van uw man wel goed is, kunt u ook besluiten om een testament te maken waarin u hen ook als kind laat erven (uw man hoeft dat niet te doen). Op die manier erven uw kinderen minder en de kinderen van uw man juist meer. Uiteraard kunt u in plaats van de kinderen van uw man te laten erven ook uw kinderen direct hun legitieme portie toekennen of zelfs onterven, maar dat is misschien weer een stap te ver. Groot voordeel daarvan is wel dat zij zich als legitimarissen niet met de afwikkeling van de nalatenschap mogen bemoeien en slechts recht hebben op geld, niet op spullen.
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer: www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.