Mijn tante is een aantal jaar geleden geëmigreerd vanuit Nederland. Aangezien zij geen partner en kinderen heeft, zal ik waarschijnlijk onder andere het huis dat zij nog in Nederland heeft van haar erven. Ben ik hier in Nederland erfbelasting over verschuldigd?
Of u hierover in Nederland erfbelasting verschuldigd bent, hangt onder meer af van hoe lang uw tante al vertrokken is uit Nederland.
Voor de verdere beantwoording van uw vraag ga ik er allereerst van uit dat uw tante de Nederlandse nationaliteit heeft. In dat geval geldt dat als uw tante op het moment dat zij overlijdt minder dan tien jaar in het buitenland heeft gewoond en u in Nederland erft, Nederland mag heffen voor de erfbelasting. Het kan zelfs zo zijn dat ook het land waar uw tante haar laatste woonplaats had heffingsbevoegd is. Hierdoor zal er mogelijk twee keer over hetzelfde erfbelasting geheven worden. In dat geval kunnen eventuele verdragen of besluiten voorkoming dubbele belasting uitkomst bieden.
Als uw tante op het moment van overlijden al meer dan tien jaar in het buitenland woonde dan hoeft u dit niet op te geven voor de erfbelasting in Nederland. Nederland is dan niet heffingsbevoegd. Ook het onroerend goed van uw tante in Nederland telt niet mee. In Nederland gelegen onroerend goed van een persoon die in het buitenland woont, wordt namelijk niet (bij emigratie uit Nederland na tien jaar) meer in de Nederlandse heffing betrokken. Dit is anders dan voor 2010 het geval was. Voor die tijd kende Nederland namelijk nog het recht van overgang.
Om te kunnen beoordelen of er eventueel in het woonland van tante erfbelasting verschuldigd is, moet u kijken naar de fiscale wetgeving van het betreffende land.
Het is verstandig om bij grensoverschrijdende verervingen advies in te roepen van een deskundige.