Beveiliging luchthaven mag AA-drink tegenhouden

Getty Images

De veiligheidscontrole op de luchthaven mag een 330 ml flesje AA-drink van een diabetespatiënt in beslag nemen, zelfs als de patiënt een medische verklaring bij zich heeft waarin staat dat zij vloeistof met een hoog suikergehalte mag meenemen.

Dit blijkt uit een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in een zaak tegen Rotterdam-The Hague Airport (RTHA) en Facilicom, het bedrijf dat de veiligheidscontrole uitvoert. RTHA heeft strenge veiligheidseisen voor het meenemen van vloeistoffen door de veiligheidscontrole. De verpakking van een vloeistof mag niet groter zijn dan 100 ml en moet zijn verpakt in een transparante en hersluitbare plastic zak van maximaal één liter.

Een passagier met diabetes had een flesje van 330 ml AA-drink bij zich om een ernstige hypo te kunnen behandelen. AA-drink is het enige middel waarvan de passagier zeker weet dat het werkt en daarom is het flesje voor haar van levensbelang. Facilicom heeft het flesje desondanks ingenomen om de veiligheid en gezondheid van andere passagiers en personeel op de luchthaven te beschermen. 

Medische verklaring

De vrouw voelde zich gediscrimineerd op basis van handicap of chronische ziekte en stapte naar het College voor de Rechten van de Mens. Het College oordeelde dat de patiënt bijzonder werd getroffen door Facilicom en dat er indirect onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte is gemaakt. Maar, dat is niet verboden als daarmee de veiligheid en gezondheid van de persoon zelf en zijn omgeving wordt beschermd. Het ontploffen van een vloeistofbom in 2006 heeft bewezen dat een flesje van meer 100 ml een reëel veiligheidsrisico vormt. De veilgheid van alle reizigers en personeel weegt daarom zwaarder dan het belang van deze ene patiënt. 

De medische verklaring die de patiënt bij zich had, vond het College geen reden om een uitzondering te maken op het veiligheidsbeleid. Daarvoor was de medische verlaring onvoldoende concreet. De verklaring spreekt weliswaar over ´high sugar containing liquids´, maar er staat niets specifieks over wat de vrouw precies nodig heeft en in welke hoeveelheid. De beveiligers kunnen daar in praktijk niets mee en daarom is het terecht dat zij de AA-drink niet doorlieten.

Auteur 
Bron 
  • Mensenrechten