Het aantal mensen dat de diagnose darmkanker kreeg is afgelopen jaar flink gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat komt doordat in 2014 is begonnen met het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Dat blijkt uit een eerste schatting van het Integraal Kankercentrum Nederland op basis van de Nederlandse Kankerregistratie.
Vorig jaar kregen 15.000 mensen in Nederland de diagnose darmkanker, waarvan 8.400 mannen en 6.600 vrouwen. Dat zijn er 1.600, ofwel 12 procent, meer dan in 2013. De stijging van het aantal darmkankergevallen is vrijwel alleen te zien in de leeftijdsgroepen die afgelopen jaar een uitnodiging hebben gehad voor het bevolkingsonderzoek. Hoe eerder darmkanker wordt geconstateerd, hoe groter de kans dat de patiënt het overleeft.
Huidkanker
In Nederland komt huidkanker het meest voor.In het afgelopen jaar kwamen er 15.300 nieuwe gevallen bij. Daarna volgen darmkanker, borstkanker, longkanker en prostaatkanker. Roken blijft nog altijd de grootste veroorzaker van kanker. Volgens KWF Kankerbestrijding is 30 procent van alle kankergevallen te wijten aan roken. De laatste jaren is de groep mensen die kanker overleeft steeds groter geworden.
Overlevingskansen
"Kanker is niet meer per definitie een doodvonnis", aldus een woordvoerster. Wel is er een heel groot verschil in overlevingskansen tussen verschillende vormen van kanker. De kans dat iemand vijf jaar na de diagnose borst-, prostaat-, of darmkanker nog leeft is heel groot. Nog geen 10 procent van de mensen die alvleesklierkanker en longkanker krijgen, leeft vijf jaar later nog.
- ANP