Zorgen om deltavariant

Is het verstandig om te versoepelen?

Getty Images

De deltavariant van het coronavirus wint terrein. In Amsterdam komt 40 procent van de coronabesmettingen al voor rekening van deze versie van het coronavirus. In het buitenland worden versoepelingen uitgesteld of teruggedraaid.

De deltavariant, die eerst de ‘Indiase variant’ heette, is volgens het RIVM aan een opmars bezig. In april werd deze versie van het coronavirus voor het eerst gezien. Op dit moment heeft 9 procent van de coronabesmette mensen in Nederland de deltavariant, volgens steekproeven van het RIVM. In de loop van de zomer zal dit type coronavirus in heel Nederland de overhand nemen bij de mensen die besmet zijn. In Amsterdam is het percentage nu al opgeklommen naar zo’n 40 procent, volgens de GGD in Amsterdam. Dat komt vooral door scholieren die op reis zijn geweest naar Portugal en Spanje.

Maatregelen buitenland

In Groot-Brittannië en Duitsland zijn versoepelingen van de maatregelen uitgesteld vanwege de oprukkende deltavariant. In Portugal is het vaccinatietempo opgevoerd en wordt er meer getest, nadat in Lissabon het aantal besmettingen alweer ligt op het niveau van tijdens de lockdown in februari. Ook in Australië en Israël zijn beperkende coronamaatregelen opnieuw ingevoerd bij specifieke besmettingshaarden.

Besmettelijker

De deltavariant is zo’n 60 procent besmettelijker dan de alfavariant (alias ‘Britse variant’) die hier nu nog dominant is. Of de deltavariant ook ziekmakender is, wordt verder onderzocht, aldus het RIVM. In Groot-Brittannië neemt het aantal ziekenhuisopnames toe door de deltavariant. Maar het RIVM verwacht niet dat er in Nederland meer ziekenhuisopnames komen door de deltavariant, ook niet bij versoepeling van de coronamaatregelen. Wel is het RIVM bezorgd over het najaar. Als iedereen terugkomt van vakantie zullen er meer besmettingen zijn. Toch zal het niet zo uit de hand lopen als in 2020, verwacht het RIVM, omdat er nu bijna 14 miljoen prikken zijn gezet tegen het coronavirus.

Bescherming door vaccins

De bescherming door de vaccins tegen de deltavariant is minder goed, volgens The BMJ. Drie weken na de eerste dosis is de bescherming voor beide vaccins 33 procent. De tweede prik verhoogt de bescherming. Twee weken na de tweede dosis werkt het Pfizer-vaccin voor 88 procent en het AstraZeneca-vaccin 60 procent tegen de deltavariant. Nieuwe cijfers laten echter een minder goede bescherming zien door het Pfizer vaccin: zo'n 70 procent. Maar de bescherming tegen ziekenhuisopname blijft  hoog, met meer dan 90 procent voor beide vaccins na twee prikken. Een van de redenen dat Groot-Brittannië de versoepelingen heeft uitgesteld, is dat dan meer mensen twee prikken hebben gehad.

Lees hier verder over de deltavariant: https://www.plusonline.nl/coronavirus/indiase-coronavariant-dit-weten-we-tot-nu-toe

Auteur