Zijn zorg-apps nuttig in de strijd tegen corona?

Getty Images

In het kader van de strijd tegen corona zijn er inmiddels verschillende zorg-apps op de markt. Ook de overheid wil zo’n zorg-app gaan inzetten. Wat doet zo’n app dan en hoe veilig is het?

De Nederlandse overheid heeft al gezegd dat elke app die wordt ingezet, moet voldoen aan de privacywetgeving. Uw persoonlijke gegevens mogen dus niet met anderen worden gedeeld: u moet anoniem blijven. Daarnaast werkt de Europese Commissie aan richtlijnen waaraan de apps in de strijd tegen corona moeten voldoen. Ook deze Europese richtlijnen concentreren zich op de privacy van de burgers. 

OLVG: zelfscan-app

Samen met een appbouwer heeft ziekenhuis OLVG in Amsterdam een zelfscan-app ontwikkeld. Deze app is sinds half maart online en inmiddels hebben zo’n 90.000 mensen hem gedownload. De app van OLVG helpt u bij het vastleggen van uw gezondheid. In de app vult de gebruiker dagelijks informatie in over lichaamstemperatuur, verkoudheidsverschijnselen en kortademigheid. Lijken de symptomen op een coronabesmetting, dan neemt een arts binnen 24 uur contact op. Via deze app werden er in de afgelopen weken 46.000 mensen teruggebeld vanwege klachten. Van deze groep moesten 59 mensen naar de spoedeisende hulp, 129 naar een huisarts en 23 naar een huisartsenpost. 

Doel zelfscan-app

Via een zelfscan-app krijgt de overheid een beter beeld van de ontwikkeling van het virus. Daarvoor is het wel nodig dat zoveel mogelijk mensen de app downloaden. Ook voor de zorg biedt de app voordelen. Door inzicht in het verloop van de klachten kan de arts de patiënt op afstand geruststellen of juist doorsturen. Zodoende kan de zelfscan-app een belangrijke rol spelen in het verlagen van de druk in de zorg. 

Meedoen met zelfscan-app OLVG

De zelfscan-app van OLVG was in eerste instantie alleen beschikbaar voor inwoners van Amsterdam en omstreken. Inmiddels zijn daar veel regio’s bij gekomen, waaronder Rotterdam Rijnmond, Drenthe, Nijmegen, Utrecht en Oost-Nederland. Op de website van appbouwer Luscii vindt u het actuele overzicht van alle deelnemende regio’s. Goed om te weten: mocht u op basis van uw klachten worden doorverwezen, dan hoeft u niet naar het OLVG in Amsterdam. In elke regio waar de app te gebruiken is, is er een samenwerking met de zorg in die regio. 

LUMC: radar-app

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft begin april ook een app gelanceerd. Deze app richt zich vooral op de regionale verspreiding van klachten en het gedrag van mensen. De gebruiker vult regelmatig – liefst dagelijks – gegevens in over de gezondheid én over het eigen gedrag. Met deze informatie hopen de onderzoekers van het LUMC inzicht te krijgen in de regionale verspreiding van corona en het nut van afstand houden. Ook verwachten de onderzoekers hiermee beter te kunnen voorspellen waar en wanneer de zorgvraag zal toenemen. Wilt u meedoen aan dit onderzoek, dan kunt u de app via de website van het LUMC downloaden. 

Pas op voor frauduleuze corona-apps

Natuurlijk willen we coronavirus liefst zo snel mogelijk een halt toeroepen, maar daarbij moeten we wel ons gezond verstand blijven gebruiken. Een paar tips om misbruik via frauduleuze apps te voorkomen:

  • Download alleen apps uit de Appstore (Apple) of Google Play (Android). Daarmee is het risico dat u slachtoffer wordt van een frauduleuze app al veel kleiner. 
  • Vraagt de app om toegang tot uw camera, microfoon of foto’s? Vraag u dan af wat een corona-app daarmee zou willen – weinig goeds waarschijnlijk. Weigeren dus, die toegang!
  • ‘Met deze app ziet u hoe corona zich in úw straat ontwikkelt’… maar is dat wel realistisch? Nee dus. Grote kans dat u hier met een malafide app te maken heeft.
  • In het artikel ‘Veilig omgaan met apps’ van Seniorweb vindt u goede tips voor het gebruik van apps op Apple- en Android-toestellen.
  • En tot slot: klik nooit op links die u niet vertrouwt: eerst checken, dan klikken

Bronnen: 
RTL Nieuws
Seniorweb
Volkskrant.nl
Nu.nl
NOS.nl

Auteur