70 procent besmettelijker dan het 'gewone' coronavirus
Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: zijn de coronavaccins nog effectief tegen de nieuwe Britse variant?
Het zal je vast niet ontgaan zijn, want de afgelopen dagen ging het bijna over niks anders in het nieuws dan over de Britse corona-mutant. Een variant van het coronavirus die 70 procent besmettelijker lijkt dan het virus zelf. De overheid sloot het luchtruim met het Verenigd Koninkrijk en de maatregelen in Zuid-Engeland - het gebied waar het zich vooral verspreidt - zijn aangescherpt.
Een veelgestelde vraag is dan ook: werkt het coronavaccin dat er nu bijna is tegen deze variant van het virus? Viroloog Marion Koopmans gaf het antwoord op deze vraag in het programma Virusfeiten van NPO Radio 1. "Het is één verandering op één plek, dus dat is één type antistof. Bij een vaccin gebruiken we een hele waaier, dus het vaccin werkt ook bij deze mutatie."
Ze legt uit in het programma: "Een mutatie is eigenlijk een kopieerfout. Als een virus je lichaam binnenkomt, gaat het cellen in en gaat het zichzelf kopiëren. Je wordt een soort virusfabriek. Dat kopiëren gaat slordig, daar worden fouten bij gemaakt en dat zijn mutaties. Pas als een mutatie op een belangrijke plek zit, kan het virus van functie veranderen."
Langere termijn
Het kan zo zijn dat het virus zich zo verandert dat vaccinaties minder goed werken, maar in dit geval is daar (nog) geen sprake van. Op langere termijn kan het zijn dat de coronavaccins iets aangepast moeten worden. Zoals dit ook altijd gebeurt voor griepvaccins.
Meer weten over het coronavaccin?
Hoe werken ze, hoe zijn ze ontwikkeld en wie komt als eerste in aanmerking? Luister naar deze Gezond Gesprek-podcast! Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond in gepsrek met presentator Karine Hoenderdos. Alle vragen en antwoorden over het coronavaccin.
Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
- NPO Radio 1