Het wordt binnenkort weer mogelijk om voorin bussen en trams te stappen. Een kuchscherm bij de bestuurder is volgens OV-NL veiliger voor chauffeurs én passagiers. Dat maakt de koepelorganisatie voor ov-bedrijven bekend na een onderzoek.
Tijdens de lockdown moest het openbaar vervoer (OV) beschikbaar blijven voor reizigers in vitale beroepen. OV-bedrijven besloten toen om reizigers alleen via de achteringangen te laten in- en uitstappen. Trambestuurders en buschauffeurs konden op die manier voldoende afstand houden van reizigers. Een ander voordeel: bestuurders hoefden daardoor niet langdurig een mondkapje te dragen.
Maar aan die situatie komt nu dus een einde. Naar verwachting rijden de eerste voertuigen begin september met kuchschermen rond.
Ventilatie
Uit onderzoek van OV-NL blijkt dat schermen veiliger zijn voor de chauffeurs. Ze houden de verspreiding van het coronavirus via hoest- en niesdruppels goed tegen. Daarnaast neemt ook het risico op besmetting via zeer kleine druppels af. Zogenaamde aerosolen blijven langer in de bus hangen als de voordeur niet regelmatig opengaat. Dat de voordeur straks wel weer opengaat, komt de ventilatie dus ten goede.
Looprichting
Ook voor de reizigers hebben kuchschermen voordelen. “Zij zijn nu niet meer afhankelijk van één deur voor in- en uitstappen en zullen dus ook beter afstand kunnen bewaren tot andere reizigers. Het is daarmee mogelijk één looprichting te realiseren”, aldus Pedro Peters, voorzitter van OV-NL.
Slechtzienden
Voor visueel gehandicapten betekende de gesloten voordeur ook een extra uitdaging. Zij waren het gewend om vooraan in te stappen. Daar waren onder meer speciale zitplekken voor ze en ze konden ook aan de buschauffeur vragen of ze de juiste bus te pakken hadden, zo schrijft RTV Utrecht.
Kuchschermen moeten daarnaast ook het aantal zwartrijders doen afnemen. De afgelopen maanden nam door de afgenomen controle het aantal zwartrijders flink toe.
Buurtbus
De kuchschermen komen in de eerste plaats nog niet in buurtbussen. Daarvoor is volgens OV-NL nog aanvullend onderzoek nodig.
Bron: OV-NL