Studie: mondwater 'veelbelovend' in strijd tegen corona

Getty Images

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Cardiff is mondwater 'veelbelovend' in de strijd tegen het coronavirus. Bij experimenten in het laboratorium doodde de mondspoeling het virus binnen 30 seconden. Een klinische studie is nog wel noodzakelijk om dit effect te bevestigen.

Het onderzoek werd gedaan met mondwater met 0,07 procent van het antimicrobiële en antivirale middel Cetylpyridinium Chloride (CPC); een variant die ook in Nederland gewoon in de winkels ligt. Hoewel de eerste resultaten van het grote onderzoek dat werd gedaan volgens de Universiteit van Cardiff positief zijn, moet de uitkomst nog gecheckt worden door andere wetenschappers. Daarna moet er middels een klinische studie gekeken worden wat de effectieve impact van dit mondwater is op de virusconcentratie in het speeksel van menselijke proefpersonen.

Laboratoriumtest

Op dit moment is er nog niet op mensen getest. De wetenschappers deden hun eerste proeven in een laboratorium waar dezelfde omstandigheden werden gecreëerd als in een menselijke neus- en keelholte. Ze gebruikten mondwater van gewone merken met 0,07 procent Cetylpyridinium Chloride (CPC). Die stof kan door de wand van een cel heen dringen en die doen lekken, waardoor ze uiteindelijk afsterft. Ze kan ook het vet-membraan van een virus verstoren. Uit de eerste tests bleek dat 99,9 procent van de virusdeeltjes was verdwenen binnen de 30 seconden.

Testen bij mensen

Om verder te onderzoeken of mondspoeling daadwerkelijk een rol kan spelen in de strijd tegen het coronavirus, volgt binnenkort een klinische studie van 12 weken in het universiteitsziekenhuis van Wales. De resultaten van dat onderzoek worden begin 2021 verwacht. Professor David Thomas - die het onderzoek leidt - benadrukt op de Britse nieuwszender Sky News dat die klinische studie noodzakelijk is voor er definitieve conclusies getrokken kunnen worden: "We moeten eerst te weten komen of het effect in het laboratorium overeenkomt met wat we zien bij mensen."

Er zal ook onderzocht worden hoelang het effect van spoelen met mondwater aanhoudt. Een eerdere studie bij een kleine groep patiënten liet zien dat de viruslading - het aantal virusdeeltjes dat een mens in zich heeft - tot zes uur lang gereduceerd was in de mond.

Mondwater geen geneesmiddel

De onderzoekers benadrukken dat mondwater géén geneesmiddel is tegen Covid-19. Het virus  blijft gewoon aanwezig in de rest van het lichaam van een besmet persoon en mondwater biedt geen enkele garantie om besmetting te voorkomen. Mondwater zou wel een aanvulling kunnen vormen op andere beschermingsmaatregelen, zoals sociale afstand, mondmaskers en het wassen van je handen om overdracht te voorkomen.

Het coronavirus verspreidt zich in belangrijke mate via druppeltjes speeksel en afscheiding uit de neus (bij praten, hoesten en niezen). Daar kunnen zowel voor, tijdens als na de acute fase van de ziekte virusdeeltjes inzitten, maar ze komen ook voor bij asymptomatische patiënten. Het reduceren van het aantal virusdeeltjes in de mond zou dus kunnen helpen om de verspreiding van het virus af te remmen.

Eerdere onderzoeken

Vorige maand maakte de Penn State College of Medicine ook al resultaten bekend van laboratoriumonderzoek dat erop wees dat mondwater coronavirussen kan uitschakelen. Hetzelfde geldt voor onderzoek van de Ruhr-Universität Bochum, waarvan de resultaten in augustus gepubliceerd werden. Maar ook in die onderzoeken moeten nog klinische tests volgen.

Auteur 
Bron 
  • hln.be