Vakantiegangers wier reis is geannuleerd vanwege corona, kunnen hun geld terugvragen of een tegoedbon krijgen. Wat is de beste oplossing?
Naarmate de coronacrisis voortduurt en reisbedrijven het zwaarder krijgen, stijgt de kans op faillissementen. Accountant Wilco Bouwman, die tientallen reisbedrijven als klant heeft, vreest dat maar liefst de helft van alle reisbedrijven de crisis niet zal overleven. Sommige reizigers zijn bang dat hun tegoedbon – vaak duizenden euro’s waard – de prullenmand in kan als het reisbedrijf failliet gaat. Daardoor hebben veel reizigers de laatste weken volgens dagblad De Telegraaf hun geld terug gevraagd. Soms ook omdat ze al begin dit jaar hebben geboekt en het wachten beu zijn. Ze willen nu gewoon geld zien.
Er is al voor liefst 3 miljard euro aan vouchers uitgekeerd. Het grootste deel zijn vouchers voor vliegtickets, die niet gedekt zijn. Maar vouchers voor een reis, geboekt bij een ANVR-aangesloten reisbedrijf, zijn wel gedekt. Een creatief nieuw initiatief is Reisvouchercadeaushop.nl voor wie geen meer zin heeft om te reizen. Hierop kunnen de vouchers van deelnemende reisbedrijven worden ingewisseld voor uiteenlopende producten. Van kleding en schoenen tot meubels, geluidsapparatuur en juwelen.
De overheid bekijkt momenteel of het de reisbedrijven moet ondersteunen met gunstige leningen. Dat vergroot de kans dat het bedrijf de crisis overleeft en reizigers zoals gehoopt op vakantie kunnen. Als de overheid meewerkt, kunnen reisbedrijven goedkoop geld lenen om klanten terug te betalen als die hun reisvoucher willen omwisselen voor geld. Dat moet ervoor zorgen dat reizigers vertrouwen in de vouchers blijven houden.
Wat moet ik doen? Mijn geld terugvragen of een voucher aanvaarden?
- Hebt u een los vliegticket geboekt? Vraag dan uw geld terug. Want als de vliegmaatschappij failliet gaat, kunt u fluiten naar uw geld. Hou er rekening mee dat het maanden kan duren voordat u geld ziet.
- Hebt u in 2020 een pakketreis bij een ANVR-aangesloten reisbedrijf geboekt? Vraag dan een voucher. Dan helpt u voorkomen dat het bedrijf failliet gaat doordat het alle geld in kas moet uitbetalen. U hebt tot één jaar na uitgifte de tijd om een nieuwe reis te boeken. De voucher wordt gedekt door het garantiefonds SGR. Ook als het reisbedrijf failliet mocht gaan.
- De Autoriteit Consument en Markt zet hier uw rechten en mogelijkheden op een rijtje.