Het personeelstekort in de ouderenzorg loopt razendsnel op. Wat is er aan de hand?
Allereerst is er de kwestie van het ziekteverzuim. Die is nu al hoger dan tijdens de eerste golf coronabesmettingen in het voorjaar van 2020: rond de 9 procent. Veel zorgmedewerkers zijn nog helemaal niet hersteld van de eerste golf. Ze hebben veel meegemaakt, hadden soms traumatische ervaringen. Nu een tweede golf met besmettingen eroverheen? Het is te snel.
Gebrek aan testcapaciteit
Het gebrek aan testcapaciteit bij de GGD’s is één van de boosdoeners, wat betreft Jacquelien Joppe van Zorggroep Elde Maasduinen in Brabant. “Medewerkers die klachten hebben die kunnen wijzen op corona, moeten vier tot zes dagen wachten voordat ze een testuitslag van de GGD hebben. Aldus Joppe. En al die tijd moeten ze thuisblijven. Daardoor wordt de organisatie geconfronteerd met grote personeelsproblemen. Joppe: “Afgelopen week hadden we een dag waarbij we in één van onze dertien verpleeghuizen voor 58 uur nachtdienst geen personeel hadden. We hebben medewerkers die al hadden gewerkt die dag, gevraagd opnieuw te komen, we hebben personeel langer laten doorwerken of opgeroepen één of twee uur eerder te beginnen.” En onvermijdelijk komt hiermee ook de zorg in het gedrang. Dagactiviteiten die noodgedwongen uitvallen, douchebuurten die moeten worden overgeslagen. Omdat alle beschikbare handen nodig zijn voor de basiszorg.
Extra handen zijn wéér nodig
Tijdens de eerste golf was er alom bereidheid om met elkaar de schouders eronder te zetten. Maar het enthousiasme om bij te springen in de zorg, bijvoorbeeld door verpleegkundigen die al met pensioen zijn, is minder groot dan in maart en april. Toch is er dringend hulp nodig van buitenaf. Net als in het voorjaar. In een woonzorgcentrum in Leerdam bijvoorbeeld, zijn bijna alle bewoners en twintig personeelsleden besmet geraakt. Op locaties met deze problemen lukt het echt niet langer om de roosters rond te krijgen. Conny Helder, bestuurslid van branchevereniging Actiz roept mensen met ervaring in de zorg op zich te melden bij extrahandenvoordezorg.nl. Omdat we er wéér met z’n allen de schouders onder moeten zetten. Helder vraagt ook om begrip voor zorg die noodgedwongen toch weer anders verloopt dan normaal, of voor een afdeling die geïsoleerd moet worden. “Soms kan het niet anders.” Helder verwacht dat de maatregelen in de ouderenzorg maatwerk zullen blijven en dat er geen landelijke afsluiting komt van verpleeghuizen. “Maar dat blijft afhankelijk van het verloop van de virusuitbraak.”