Steeds meer patiënten verzwijgen dat ze corona-achtige klachten hebben tegenover het ziekenhuis. Dit doen zij uit angst dat een geplande operatie niet door gaat. Anesthesiologen trekken hierover aan de bel, zo schrijft artsenvakblad Medisch Contact.
Je wacht al maanden op een heupoperatie of kaakoperatie en deze week ben je eindelijk aan de beurt. Maar dan heb je ineens een lichte hoest. Normaal zou je er niet bij stil staan, maar nu is dit een alarmsignaal. Mogelijk ben je besmet met het coronavirus en is het dus belangrijk om te gaan testen. Ziekenhuizen vragen dan ook of mensen corona-achtige klachten hebben voor ze een 'gewone' (niet-corona) behandeling krijgen. Bij klachten wordt getest.
Verzwijgen
Steeds meer mensen blijken in dit geval de lichte klachten te verzwijgen voor de dokter. Anesthesiologen bellen hun beroepsvereniging de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie steeds vaker met dit probleem. Als de mensen besmet zijn, kunnen ze zorgverleners en andere patiënten in gevaar brengen. Bovendien brengen ze zichzelf in gevaar, want met een coronabesmetting is het risico op complicaties tijdens een operatie groter. De voorzitter van de vereniging komt dan ook tot het advies om iedereen te testen, klachten of niet: ‘Ons advies is patiënten – zeker in gebieden waar de ziekte veel voorkomt – standaard te testen voordat zij geopereerd worden.’