Pas op voor 'corona-oplichters'

Getty Images

Nepwebshops schieten sinds de uitbraak van het coronavirus als paddenstoelen uit de grond. Sommige online verkopers grijpen de crisis aan om woekerprijzen voor producten te vragen. Het ECC Nederland heeft daarom signalen van oplichting en de rechten van consumenten op een rijtje gezet.

Misleiding

Verkopers mogen geen verkeerde informatie geven over voordelen van een product. Dat is misleiding. Ook mag een verkoper niet claimen dat een product tijdelijk wordt verkocht om kopers te verleiden tot een impulsaankoop. Evenmin mag een verkoper zeggen dat een product een ziekte kan genezen als dat niet waar is.

Maatregelen

Marktplaats, Bol.com, Amazon en andere online platforms hebben maatregelen genomen om oplichting en misleiding tegen te gaan. Marktplaats weert de verkoop van mondmaskers en desinfecterende handgels. Bol.com laat tijdelijk geen nieuwe aanbieders van bijvoorbeeld thermometers, pijnstillers en ontsmettingsmiddelen toe. Amazon controleert extra op woekerprijzen.

Opletten

Wilt u online iets kopen, wees dan extra op u hoede. Ga op onderzoek uit en geloof niet alles wat u leest. Wees alert als een productomschrijving impliceert dat het covid-19 kan genezen. Wees alert als er experts genoemd worden die claimen covid-19 te kunnen genezen. Wees alert als de verkoper claimt dat overheidsinstanties het product steunen. Wees alert bij claims als 'nu of nooit'.

Heeft u iets gekocht op basis van misleidende informatie, dan kunt u altijd van uw aankoop af. Misleidende verkoop is verboden in Nederland. De verkoper moet u het aankoopbedrag en verzendkosten terugbetalen.

Meldt misleiding bij ACM Consuwijzer. Bij een webshop buiten Nederland, maar in de EU kunt u contact opnemen met ECC Nederland.

Auteur 
Bron 
  • ECC Nederland