Tijdens de persconferentie van maandagavond 28 september maakte Rutte enkele nieuwe, vergaande, coronamaatregelen bekend. Onder meer alle horecagelegenheden moeten om 22.00 uur de deuren sluiten en er mogen maximaal 30 bezoekers naar binnen. In de supermarkt komt meer ruimte voor kwetsbaren. De nieuwe maatregelen gelden voor de komende drie weken.
In rap tempo worden meer mensen besmet met het coronavirus. Zo meldde het RIVM zondag 27 september nog 2996 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2651 positieve tests per dag gemeld, tegen 1799 een week eerder. Daarom gaven premier Rutte en minister De Jonge maandag 28 september om 19.00 uur een persconferentie waarin nieuwe maatregelen werden afgekondigd. Deze maatregelen zijn bedoeld om de kwetsbaren te beschermen en de belasting van de zorg zoveel mogelijk te beperken.
De effecten van deze maatregelen zijn pas over tien dagen tot twee weken merkbaar. Na drie weken volgt een evaluatie. Gaat het dan nog niet beter, dan volgen strengere maatregelen.
Horeca
Het maximum aantal gasten in de horeca was eerst nog vijftig, maar gaat terug naar dertig, exclusief het personeel. Die grens geldt voor binnen. Buiten, op het terras mogen maximaal 40 mensen zitten. Alle horecagelegenheden moeten de deuren om 22.00 uur sluiten en vanaf 21.00 uur mogen er geen nieuwe gasten meer naar binnen. Groepen mogen niet groter zijn dan vier mensen, met uitzondering van huishoudens.
Uitzonderingen: onder meer meer musea, pretparken en uitvaarten
Voor 'doorstroomlocaties' geldt deze groepsbeperking niet. Dat zijn onder meer musea en pretparken. Daarvoor wordt gekeken naar het aantal bezoekers per vierkante meter. Ook voor uitvaarten geldt de grens van 30 of 40 personen niet, mits de afstand van 1,5 meter gegarandeerd is.
Bezoek
Daarnaast wordt de landelijke norm voor gezelschappen thuis teruggebracht van zes naar drie personen. Het eigen huishouden wordt niet meegerekend, dus drie gasten op bezoek is toegestaan.
Supermarkten
Verder moeten winkelwagentjes waarschijnlijk weer vaker gebruikt gaan worden bij supermarkten, want de detailhandel moet er meer aan doen om ervoor te zorgen dat mensen 1,5 meter afstand houden. Daarnaast komen er voor kwetsbare groepen en ouderen weer 'seniorenuurtjes': speciale tijden om te winkelen. Het liefst twee keer per dag.
Voetbal en sport
Er wordt geen publiek meer toegestaan bij betaald voetbal en door het grote aantal bewegingen rondom sporten, worden alle amateursporten aan banden gelegd. De kantine blijft dicht en publiek is ook langs de amateurvelden niet meer toegestaan.
Bruiloften
Aanvankelijk hoorden we bij de persconferentie dat er op bruiloften maximaal vier mensen aanwezig mogen zijn. Een dag later is die maatregel versoepeld: er zijn nu 30 mensen welkom. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt dat gedaan te hebben na kritiek op de strenge maatregel van vier mensen.
Regionale maatregelen Den Haag, Amsterdam, Rotterdam
Er komen nog aanvullende maatregelen voor Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In de drie grootste steden lopen de besmettingen momenteel het hardst op. Daarom krijgen winkeliers het dringende advies om erop toe te zien dat iedereen die detailhandel een mondkapje opdoet. Wie dat niet doet, mag de winkel niet in.
Verpleeghuizen
In verpleeghuizen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moeten mondkapjes gedragen worden. Deze maatregel geldt voor zowel bezoekers als personeel.
Onderwijs
Het onderwijs wordt ontzien: de basis- en middelbare scholen blijven gewoon open.
Minder naar kantoor
Het advies is om het aantal reisbewegingen te beperken en daarom om zoveel mogelijk thuis te werken tenzij het echt niet anders kan.
Vaker registreren
Ook bij contactberoepen, zoals de kapper en de fysio wordt registratie verplicht.