Kunnen we komende zomer op vakantie?

Getty Images

Nu het aantal nieuwe coronabesmettingen lijkt te dalen, zetten Europese vakantielanden de deur voorzichtig op een kiertje. Kunnen we komende zomer naar het buitenland op vakantie?

Nederland

De grote winnaar in de strijd om de vakantieganger lijkt ons eigen Nederland. Logisch, want je hoeft er niet met het vliegtuig naartoe en het voelt veilig en vertrouwd. Volgens een enquête van het reismagazine Columbus overweegt maar liefst 80 procent van alle respondenten om dit jaar in eigen land op vakantie te gaan. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met de afgelopen jaren.

De hotels en vakantieparken in Nederland zijn druk bezig om hun gasten coronaveilig te kunnen ontvangen. De hotelketen Fletcher, een van de grootste van ons land, heeft alweer enkele hotels geopend. Alles is ingericht om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Er zijn desinfecterende middelen voorhanden en het ontbijtbuffet is vervangen door een à al carte ontbijt. Voor de maaltijd moet je een tijdstip reserveren.

Wie in eigen land op vakantie wil, doet er slim aan om vroeg te boeken, gezien de verwachte drukte. Bovendien kunnen hotels, restaurants en vakantieparken vaak slechts half zoveel gasten ontvangen vanwege hun coronamaatregelen.

Spanje

In het immens geliefde vakantieland Spanje, dat zwaar door corona is getroffen, wordt de lockdown sinds deze week voorzichtig versoepeld. De vakantie-eilanden Formentera in de Middellandse Zee en de Canarische eilanden La Gomera en El Hierro zijn het eerst aan de beurt. Daar zijn al een hele poos geen nieuwe besmettingen gemeld. Kleine winkels in Spanje mogen weer open en een terrasje pakken is ook weer toegestaan. Maar alleen als het niet te druk wordt. Vanaf eind juni zal het normale leven weer zijn gang nemen in Spanje. Dan gaan waarschijnlijk ook de stranden weer open.

Frankrijk

Ook in Frankrijk worden de coronabeperkingen langzaam verminderd. Maar het lijkt twijfelachtig dat we komende zomer met de auto – al dan niet de caravan erachter - naar Frankrijk kunnen. De populaire vakantiestreken Île-de-France, Auvergne, Dordogne, Normandië en Bretagne zijn namelijk echte coronabrandhaarden. Die kunnen beter nog een poos worden gemeden. De stranden van de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee blijven minstens tot begin juni gesloten. De bekende massale uittocht van vakantiegangers naar dit geliefde land gaan we dit jaar zeker niet zien.

Griekenland

Griekenland heeft snel ingegrepen en zo het aantal coronabesmettingen klein kunnen houden. De toeristische sector, die van enorm belang voor de Griekse economie is, hoopt dan ook halverwege juli weer buitenlandse gasten te kunnen ontvangen. Maar niet uit alle landen, want eerst zijn toeristen uit relatief licht getroffen landen welkom. En ook niet meteen in alle vakantieregio’s. Wie een vakantie in Griekenland plant, doet er slim aan om voor de zekerheid te wachten tot oktober of november. Dan kan het nog lekker warm zijn, en is het meestal niet zo druk.

Italië

Omdat corona nergens in Europa feller woedt dan in Italië, kunnen we dit mooie en geliefde vakantieland jammer genoeg afschrijven voor 2020. De vereniging van Italiaanse hoteliers ziet de bui al hangen, en adviseert zijn leden om komende zomer maar gewoon dicht te blijven om nog grotere schulden te voorkomen.

Duitsland

Duitsland heeft corona tot dusver goed onder controle, en daarom gaat het toerisme misschien al eind deze maand weer van start. Eerst nog voorzichtig met de verhuur van vakantie-appartementen. Misschien mogen vanaf Pinksteren ook de hotels weer open. Maar voorlopig alleen voor Duitsers. De grens met Nederland gaat voorlopig niet open. Uit een enquête blijkt dat de helft van alle Duitsers nog niet zit te wachten op bezoekers uit het buitenland.

Oostenrijk

Een van de eerste landen die de coronabeperkingen versoepelde, is Oostenrijk. Winkels zijn al sinds half april open en volgende week gaan ook de cafés en restaurants weer van het slot. Maar voorlopig wel met flinke beperkingen. De tafels moeten bijvoorbeeld minstens een meter van elkaar staan, er mogen niet meer dan vier man aan een tafel zitten en drinken aan de bar is verboden. Eind mei mogen de hotels weer gasten ontvangen. Maar net als in Duitsland voorlopig alleen voor Oostenrijkers, en later alleen voor toeristen uit landen die even weinig besmettingen hebben als Oostenrijk.

Vliegreizen

Op een vliegreis zitten momenteel maar weinig mensen te wachten. Lange rijen op de vliegvelden en dicht opeengepropte passagiers aan boord zijn schrikbeelden voor de meeste vakantiegangers. Mondkampjes lijken verplicht voor vliegpassagiers, en dat is ook geen prettig vooruitzicht. Bovendien neemt het onze corona-angst niet weg, zo blijkt uit een onderzoek van de website Vliegtickets.nl. Minder van de helft van alle ondervraagden voelt zich veilig als iedereen verplicht een mondkapje draagt. Ook willen veel vliegpassagiers dat er rijen en stoelen vrij worden gehouden, zodat de vereiste afstand wordt gewaarborgd. Maar dat zal leiden tot een enorme stijging van de ticketprijs. De vraag is dus of dit een realistische maatregel is.

Mondkapjes

KLM verplicht zijn passagiers vanaf 11 mei een mondkapje te dragen. Zij moeten dit zelf mee van huis meenemen. De airline start voorzichtig zijn netwerk weer op. Voorlopig met vluchten naar Barcelona, Madrid, Rome, Milaan, Boedapest, Praag, Warschau en Helsinki.

Auteur