Artsen gaven desinformatie over corona
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stuurde afgelopen maanden 60 corrigerende brieven naar artsen die onjuiste informatie gaven over het coronavirus of coronavaccins. Dat schrijft de inspectie op haar website.
Het ging vooral om huisartsen, volgens artsenvakblad Medisch Contact. De betreffende artsen hadden algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie tegengesproken, medicijnen gepropageerd die niet in de standaard staan of actief vaccinatie afgeraden. Tien van de brieven waren nog wat strenger - de inspectie gaf aan dat er een sanctie zou volgen, als de arts door zou gaan met het verspreiden van onjuiste informatie. Een arts heeft een boete gekregen van 3000 euro, anderen zijn gewaarschuwd voor een andere maatregel of mogelijke tuchtzaak. Het ging om uitspraken op social media en direct contact met patiënten.
Afwijkende mening
Niet iedereen is het eens met de aanpak van het coronavirus of met de analyse van het probleem van de corona-uitbraak. Onder de critici zijn er ook artsen met een afwijkende mening. Mag dat niet meer? De inspectie schrijft daarover dat iedereen vrijheid van meningsuiting heeft, maar dat artsen zich moeten houden aan de standpunten van de beroepsgroep. ‘Hun informatie moet feitelijk, controleerbaar en begrijpelijk zijn. Het geven van evident onjuiste informatie of zelfs het verspreiden van complottheorieën past daar zeker niet bij’, aldus de inspectie.
Malariamedicijn
In maart gaf de inspectie al aan dat artsen een boete zullen krijgen als zij doorgaan met het voorschrijven van malariamedicijn hydroxychloroquine of schurftmedicijn ivermectine tegen corona. Er is geen bewijs dat het werkt, en het kan gevaarlijke bijwerkingen geven, aldus de inspectie. Er waren inmiddels 200 meldingen binnengekomen bij de inspectie over desinformatie door artsen.
In de media verschenen ook artsen die vitamine D adviseerden tegen corona, terwijl de Gezondheidsraad concludeerde dat er niet genoeg bewijs voor was. Het is niet bekend of deze artsen ook zijn berispt, want vitamine D wordt bij 50-plus vrouwen en alle 70-plussers sowieso al geadviseerd.
Off label
Mag een arts dan geen eigen keuzes maken bij het voorschrijven van medicijnen? Of is hij totaal gebonden aan de bijsluiter en richtlijnen? Dat ook weer niet. Het zogenaamde ‘off label’ gebruik is toegestaan, als aan bepaalde voorwaarden is voldaan, zoals overleg met een apotheker.
De beroepsorganisatie KNMG steunt de actie van de inspectie. De KNMG benadrukt dat er 70.000 artsen in Nederland zijn en dat het dus om een relatief kleine groep artsen gaat. ‘De ontwikkeling van medische kennis, zoals over het coronavirus, gaat in Nederland via de medisch wetenschappelijke verenigingen’, aldus de KNMG. ‘Alle artsen kunnen hier een bijdrage aan leveren.’
Zelf voert de organisatie dit debat liever intern en niet via het publieke domein, om verwarring en desinformatie te voorkomen.