Een paar jaar geleden hebben mijn vriend en ik elkaar op een verjaardag ontmoet. Het klikte en we zijn al snel samen gaan wonen. Nu wilden we eigenlijk eind dit jaar gaan trouwen. Maar is dit - nu met corona en alle onrust die het geeft - wel verstandig of kunnen we het beter uitstellen?
Corona en de maatregelen om besmettingen te voorkomen hebben grote gevolgen. We moeten afstand houden, werken vaker thuis, ouderen vereenzamen eerder en bruiloften worden uitgesteld. Natuurlijk is het veel leuker en feestelijk als een huwelijk groots gevierd kan met alle vrienden en familie erbij. De corona-maatregelen staan dat echter niet toe. Toch kan het verstandig zijn om de huwelijksvoltrekking (op een eenvoudige manier) gewoon door te laten gaan en alleen het grote feest uit te stellen. Met een huwelijk worden anders dan bij samenwonen namelijk veel zaken wettelijk geregeld die voor u van belang kunnen zijn.
- Zo ontstaat bij het aangaan van een huwelijk automatisch de (sinds 2018 beperkte) gemeenschap van goederen. Deze beperkte gemeenschap houdt in dat niet alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk worden. Het vermogen dat echtgenoten al hadden voor het huwelijk blijft privé en ook vermogen dat ze verkrijgen via een erfenis (of schenking) blijft privé. Hier kan bij huwelijkse voorwaarden van worden afgeweken. Bij samenwonen is wettelijk niets geregeld.
- Anders dan bij samenwonen, gelden er tijdens het huwelijk ook belangrijke regels waardoor echtgenoten onderling beter tegen elkaars handelen beschermd worden. Zo is voor bepaalde handelingen (verkoop woning, aangaan hypotheek, doen van grote schenkingen) altijd de toestemming van de ander vereist.
- Hoewel tegenwoordig ook samenwonende partners aangemerkt kunnen worden als partner in een pensioenregeling, is dit door middel van een huwelijk in elk geval automatisch geregeld.
- Bij het einde van een huwelijk zijn er ook weer regels die bij samenwonen niet automatisch gelden; denk bijvoorbeeld aan alimentatie.
- En niet in de laatste plaats wordt de langstlevende echtgenoot bij een overlijden van de ander, goed beschermd. Deze is zonder testament namelijk automatisch erfgenaam en bovendien gelden er voor een echtgenoot wettelijke rechten (ten aanzien van bijvoorbeeld de woning en de inboedel) als er wel een testament is en de echtgenoot er daarin niet zo goed van af komt.
Ook voor de fiscus gelden er veelal andere bepalingen of zijn deze er vanaf dag 1 bijvoorbeeld met betrekking tot fiscaal partnerschap of de hoge partnervrijstelling bij erven.
De keuze is uiteraard aan u, maar het moge duidelijk zijn dat na het ja-woord in een keer veel geregeld is. Als dit de gevolgen zijn die u op korte termijn in elk geval afgedekt wilt hebben, zou ik zeggen: trouw nu en bewaar het feest voor later.
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleid
ingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.