7 vragen over de vaccinatie in Nederland
De geneesmiddelwaakhond EMA heeft vandaag positief geoordeeld over het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. De Europese Commissie zal het vaccin, dat de naam Comirnaty heeft gekregen, daarmee snel toelaten op de markt. Wanneer en waar kunnen we dit vaccin gaan halen? Zeven vragen over de corona-vaccinatie in Nederland.
1. Wanneer wordt gestart met het geven van de coronavaccins?
De Rijksoverheid meldt dat op 4 januari de eerste uitnodigingen worden verstuurd. Vanaf 8 januari wordt begonnen met toedienen van coronavaccins. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal. Drie weken na deze eerste prik moet je langskomen voor een tweede prik.
2. Wie worden gevaccineerd?
Volgens de planning van het RIVM en de GGD bestaat de eerste groep uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. De Gezondheidsraad komt 24 december met een spoedadvies over wie daarna het vaccin krijgt aangeboden. Op die dag komt er ook een RIVM-richtlijn voor zorgverleners. Hierin zal onder meer staan wat de effectiviteit is van het vaccin, wat de bijwerkingen zijn en de mogelijke contra-indicaties. Dat laatste wil zeggen: allergieën of aandoeningen waarbij het vaccin wordt afgeraden.
3. Waar worden de vaccins gegeven?
Dat gebeurt eerst op drie centrale locaties in het land. Vanaf 18 januari wordt dat uitgebreid naar het 25 locaties. Er wordt 7 dagen per week gevaccineerd.
4. Welke vaccins worden gegeven?
De vaccinatie begint met het vaccin van Pfizer/BioNTech, dat als eerste coronavaccin is goedgekeurd. Lees hier een bijsluiter van dit vaccin in begrijpelijke taal. Minister Hugo de Jonge meldt in een Kamerbrief dat dit jaar al 500.000 vaccins van dit merk beschikbaar zullen zijn. Het is een RNA-vaccin, lees hier meer over dit type vaccins.
De andere vijf vaccins die in overheid in samenwerking met de Europese Commissie heeft besteld, zijn nog niet toegelaten tot de markt. Het Moderna-vaccin zal waarschijnlijk het tweede vaccin zijn dat gegeven mag worden. Het is in Amerika al goedgekeurd en staat in de planning voor Europa. Dit is ook een RNA-vaccin, net als dat van Pfizer/BioNTech. Er zitten ook vaccins met een ander werkingsmechanisme in de pijplijn.
5. Hoe duur is een coronavaccin?
De coronavaccins worden aangeboden door de overheid, je hoeft er zelf niet voor te betalen.
6. Hoe kun je bewijzen dat je gevaccineerd bent?
Er komt een centraal register van het RIVM, waarin staat dat je het coronavaccin hebt gekregen. Een afschrift daarvan is een soort bewijs, maar dat kun je waarschijnlijk pas in maart downloaden. Dit register zal dus niet openbaar zijn, er wordt gewerkt aan bescherming van de privacy. Wel zal een arts bijvoorbeeld kunnen opzoeken of een patiënt is gevaccineerd, mits de patiënt daar toestemming voor geeft. Het register zal ook een functie krijgen bij het bijhouden van de bijwerkingen. Die zijn immers nog niet allemaal bekend uit de onderzoeken.
7. Werken de vaccins ook tegen de nieuwe Britse corona-mutant?
In Groot-Brittannië heeft zich een nieuwe versie van het coronavirus verspreid. Deze mutant is 70 procent besmettelijker. Bij de grote vaccin-onderzoeken ging deze mutant nog niet (op grote schaal) rond, dus we weten niet of de vaccins even effectief zijn tegen deze nieuwe versie van het coronavirus. Maar toch zullen de vaccins wel werken al is het mogelijk wat minder goed, verwacht hoogleraar virologie Marion Koopmans. ‘Het betekent niet dat de vaccins de prullenbak in kunnen, daarvoor is de immuunrespons veel te complex’, aldus Koopmans in de Volkskrant.
Tijdens de persconferentie van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA werd ook gevraagd naar de nieuwe variant van het coronavirus. Volgens de toezichthouder lijkt dat voor de werking van het vaccin geen groot probleem. "Erg waarschijnlijk dat het vaccin ook werkt tegen nieuwe variant van het virus", aldus een woordvoerder van het EMA.
Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmideelen, stelt dat men het komende tijd goed gaat bestuderen. "Het is een kleine verandering, waarvan de experts inschatten dat het waarschijnlijk geen probleem zal zijn."
Let op: dit artikel betreft (achtergrond)nieuws en is daarom sinds december 2020 inhoudelijk niet meer aangepast. Kijk voor actuele ontwikkelingen op de website van het RIVM.