Coronatoegangsbewijs komt eraan
Na anderhalf jaar afstand houden komt de 1,5 meter regel binnenkort te vervallen, maar daar zit wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden.
Een overzicht van de belangrijkste coronamaatregelen die minister president Mark Rutte aankondigde tijdens de persconferentie van 14 september. De meeste maatregelen gelden vanaf 25 september
De volgende algemene regels blijven van kracht
- Geef elkaar ruimte. 1,5 meter hoeft niet, maar blijft een veilige afstand.
- Was handen
- Ventileer
- Schud geen handen
- Blijf thuis bij klachten
- Werk thuis als het kan op kantoor als het nodig is
1,5 meter verdwijnt vanaf 25 september
De belangrijkste versoepeling lijkt het loslaten van de 1,5 meter regel en dat zet de deuren open voor onder meer concerten, theater en andere evenementen, maar daar zit wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden.
Invoering toegangsbewijs voor horeca en 'drukke plekken'
Iedereen die ouder is dan 13 jaar moet in de horeca, de culturele sector en bij evenementen en sportwedstrijden namelijk een coronatoegangsbewijs of coronapas kunnen laten zien. In de regel gaat dat via de Corona-Check app en heb je daarvoor een vaccinatiebewijs of een recente negatieve testuitslag nodig. Waarschijnlijk kunnen deze evenementen weer iets kleinschaliger georganiseerd worden met een capaciteit van 75 procent. Die beperking geldt niet voor voetbalwedstrijden: de stadions mogen weer vol.
Op dit voornemen is inmiddels al veel kritiek, onder meer van Koninklijke Horeca Nederland. Die stelt dat horeca-ondernemers nu moeten controleren of iemand wel in het bezit is van een geldige coronapas of ander bewijs. Daardoor voelt dit eerder als een verzwaring van de maatregelen dan een versoepeling. Anderen zien in deze maatregel een verkapte vaccinatieplicht, want wie niet gevaccineerd is, kan straks op meerdere plaatsen niet meer zo makkelijk naar binnen.
De gemeenten krijgen meer geld om extra personeel aan te nemen om onder meer horeca-ondernemers te controleren op de naleving van deze regels. De hoogte van de boete bij overtreding is nog niet duidelijk, maar tijdens de persconferentie liet Rutte weten dat een zaak in het uiterste geval ook gesloten kan worden.
Ouderenbonden hebben ook veel kritiek op deze regel en vreest dat een grote groep die niet of niet goed overweg kan met de smartphones op deze manier wordt belemmerd.
Het is de bedoeling dat dit coronatoegangsbewijs tijdelijk wordt ingevoerd. Op 1 november wordt er opnieuw gekeken of deze maatregel nog nodig is.
Alle horeca open, maar dicht na middernacht
Bovendien moet horeca nog steeds de deuren om middernacht sluiten. Dat betekent dat discotheken en clubs wél open mogen.
Mondkapje blijft in het OV
Naar alle waarschijnlijkheid blijft de mondkapjesplicht in het Openbaar Vervoer van kracht om er zeker van te zijn dat iedereen ook gewoon nog met de trein, bus, tram en metro durft. De plicht geldt alleen in de voertuigen, niet op de stations en perrons.
Onderwijs
Laatste restricties in het onderwijs worden losgelaten. In het hoger onderwijs vervalt de maximale groepsgrootte, dus er kunnen weer hoorcolleges gegeven worden. De mondkapjesplicht op (middelbare) scholen in gang vervalt. Advies is om wel regelmatig, denk aan twee keer per week, te testen.