Mensen met verzwakt immuunsysteem krijgen een uitnodiging
Vanaf vandaag gaan ziekenhuizen patiënten uitnodigen voor een derde coronavaccin. Alleen mensen met een verzwakt immuunsysteem krijgen deze uitnodiging. De rest van Nederland krijgt vooralsnog geen derde prik. Intussen blijkt het Pfizer-vaccin na 5 maanden minder effectief te worden.
De meeste mensen zijn goed beschermd met twee coronavaccins (of een van Janssen) maar sommige mensen hebben een derde vaccin nodig. Het gaat mensen bij wie het immuunsysteem minder goed genoeg werkt, bijvoorbeeld omdat ze immuunonderdrukkende medicijnen slikken na een orgaantransplantatie of dialysepatiënten. Deze mensen krijgen de komende weken een uitnodiging. Op de website van het RIVM is te zien wie hiervoor in aanmerking komt. De vaccins van Pfizer en Moderna zullen hiervoor worden ingezet, je kunt niet kiezen voor een bepaald merk.
Rest bevolking
In tegenstelling tot sommige andere landen, krijgt de rest in Nederland geen derde prik. De Gezondheidsraad had dit afgeraden en minister Hugo de Jonge is daarin meegegaan. Onder meer omdat het beter is om de vaccins eerst te verspreiden onder mensen die nog helemaal niet gevaccineerd zijn. Tegelijkertijd laten nieuwe cijfers in de Lancet zien dat het Pfizer-vaccin na een half jaar afneemt in werking. Het vaccin beschermt eerst voor 88 procent tegen besmetting, en na vijf maanden voor 47 procent. Maar als je besmet raakt, wordt je veel minder ziek. De effectiviteit tegen ziekenhuisopname was na 6 maanden nog steeds 93 procent. Toch maar een derde prik?
Twee kanten
Technisch kan het, volgens een recente analyse door de medicijnwaakhond EMA. Het Pfizer-vaccin is er in principe geschikt voor. Moderna heeft deze goedkeuring als boostervaccin nog niet. Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond zegt hierover in de Volkskrant: ‘Je kunt hier twee kanten mee op. Of je zegt: neem een extra prik als oppepper, dan ben je voorlopig weer even immuun. Of je kunt zeggen: laat het even over aan het immuunsysteem van de mensen zelf, zo lang de bescherming tegen ziekenhuisopname niet minder wordt.’