Er is opnieuw goed nieuws over de vaccins tegen corona: ook het Oxford-vaccin van AstraZeneca biedt bescherming tegen het virus. In de juiste dosis is het 90% effectief. Dit is het derde vaccin dat dichter bij de eindstreep komt. Het is makkelijker toe te dienen, ook bij mensen die door ziekte of gebreken niet naar de dokter kunnen komen.
Het bedrijf meldt de resultaten in een persbericht. Van de 23.000 deelnemers aan het onderzoek kreeg de helft een placebo (zoutoplossing) en de andere helft het Oxford vaccin. Van de 23.000 deelnemers kregen 131 mensen corona, van wie dus blijkbaar 70% in de placebogroep zat, al zijn die precieze getallen nog niet bekend gemaakt. Bij een aangepaste dosis (eerst een halve dosis, dan een hele) was de effectiviteit hoger: 90%. Pfizer en Moderna meldden een effectiviteit van 95%, ook op basis van 100-200 mensen van de tienduizenden deelnemers.
Verspreiding
Opnieuw zijn de onderzoeksgegevens nog niet gepubliceerd of gecontroleerd door vakgenoten. De resultaten zullen komende weken verschijnen in medische vakbladen. Werkte het vaccin bij alle leeftijdsgroepen even goed, dus ook bij ouderen of zieken, die als eerste gevaccineerd gaan worden? Hier kunnen we weinig zekerheid over verwachten. In het onderzoek kregen maar een honderdtal mensen corona van de tienduizenden deelnemers. Dus of het beter werkt bij 60-plussers, of mensen met een hartziekte is nog lang niet zeker. Wat de onderzoekers al wel melden is dat het Oxford-vaccin niet alleen beschermt tegen milde en ernstige covid, maar ook de verspreiding van het virus tegengaat.
Bijwerkingen
We zullen wel meer zekerheid krijgen over de bijwerkingen. Daar is de helft van de 23.000 deelnemers aan blootgesteld. Zij worden vergeleken met een soortgelijke groep van mensen die een placebo heeft gekregen. Heel ernstig zullen deze bijwerkingen niet zijn, want dat was een reden geweest om het onderzoek stop te zetten. Het onderzoek naar het Oxford vaccin is eerder stopgezet vanwege een bijwerking, maar die bleek niet samen te hangen met het vaccin. Daarna is het onderzoek weer voortgezet.
Gewoon in de koelkast
De effectivteit van het Oxfird vaccin lijkt lager, maar toch heeft het voordelen. Het Oxford vaccin is een vaccin op basis van een verzwakt verkoudheidsvirus van chimpansees. Dat is een ander mechanisme dan de RNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geeft extra keus. Een ander voordeel van het Oxford vaccin ten opzichte van de Pfizer en Moderna vaccins is dat het in grotere hoeveelheid verkrijgbaar is, goedkoper en houdbaar in de koelkast. De vaccins hoeven niet bij extreme kou bewaard te worden, zoals de RNA-vaccins Ze kunnen dus makkelijker bij mensen thuis worden gegeven, wat het vaccin geschikter maakt voor toedienen bij mensen die slecht ter been zijn of door ziekte niet naar de dokter kunnen.
Keuring
Nederland heeft zes vaccins op grote schaal ingekocht en hiervan zijn er nu drie inderdaad werkzaam. Toch kunnen we nog niet naar de dokter voor een prik, want de vaccins moeten eerst worden gekeurd door de Europese medicijnagentschap EMA. De andere drie vaccins zijn het Janssen vaccin, dat in Leiden is ontwikkeld, het Franse vaccin van Sanofi/GSK en het vaccin CureVac, ook een RNA-vaccin.