Het raakt een beetje ondergesneeuwd door alle cijfers over besmettingen, maar de coronavaccins werken boven verwachting goed. De Volkskrant zette de feiten op een rijtje.
De vaccins beschermen zelfs nog beter tegen COVID dan in de klinische onderzoeken, zo benadrukt de Volkskrant. Wetenschappers waren bang dat deze hoge bescherming in de praktijk niet gehaald zou worden. In de echte wereld worden meer mensen gevaccineerd met een zwakke gezondheid dan in de onderzoeken. Zij zouden mogelijk minder goed reageren op een coronavaccin. Maar het omgekeerde bleek waar. In de klinische onderzoeken wisten de vaccins van Pfizer en Moderna meer dan 90 procent van de ziektegevallen te voorkomen. Dat bleek in de echte praktijk zelfs nog een paar procent hoger. Bij het AstraZeneca vaccin was de belofte 70 procent, en in de praktijk wist het in Groot Brittannië 90 procent van de ziektegevallen te voorkomen. Voor Janssen was de belofte 67 procent en ook dat lijkt in voorlopige cijfers hoger te liggen, rond de 77 procent.
Een prik
Ook blijkt één prik al goed te beschermen. De helft tot driekwart van de ziektegevallen wordt hiermee al voorkomen. Die ene prik werkt bij de oudere mensen overigens wat minder goed, maar dat trekt bij na de tweede prik. De tweede prik blijft dus nodig (behalve voor het Janssen-vaccin). Daarnaast blijken de vaccins tegen verschillende coronavarianten te beschermen en helpen ze tegen overdracht van het virus. Na vaccinatie ben je dus minder besmettelijk, als je het virus toch (ongemerkt) zou oplopen.
Bijwerkingen
Bijwerkingen zijn er natuurlijk ook, helaas. Het Lareb houdt ze bij op haar website, meestal gaat het om hoofdpijn, rillingen, spierpijn, moeheid of je niet lekker voelen. De vaccins van Pfizer en Moderna lijken wat beter verdragen te worden dan die van AstraZeneca en Janssen. De ernstige trombosebijwerking bij AstraZeneca is 20 keer gemeld.