Corona-tegoedbon voor geboekte reizen tot 1 juni gegarandeerd

Getty Images

De tegoedbon die vakantiegangers krijgen als hun reis vanwege corona niet kan doorgaan, is maar tot 1 juni 2020 gegarandeerd. Als de reisorganisatie daarna failliet gaat, kunnen ze naar hun aanbetaling fluiten.

Deze zogenaamde coronavoucher wordt uitgegeven omdat reisbedrijven acuut failliet zouden gaan als ze alle klanten hun betaalde geld moesten terugbetalen. Iets wat ze volgens de wet eigenlijk verplicht zijn, maar gezien de extreme situatie rond corona tijdelijk niet hoeven. Reizen worden massaal geannuleerd vanwege de coronacrisis. Het reisfonds SGR dekt de voucher tegen faillissement. Maar die heeft maar net genoeg geld in kas om dat tot juni te doen.

Op dit moment dreigen er nog geen faillissementen van reisbedrijven, zegt de brancheorganisatie ANVR tegen RTLZ.nl. Maar er worden bijna geen vakanties geboekt terwijl de kosten doorlopen. Dat kunnen de bedrijven niet lang volhouden. Hoe langer de overheid ons verbiedt om te reizen, des te nijpender wordt de situatie. Zeker nu de zomervakantie voor iedereen in het water dreigt te vallen. Dan boeken de reisbedrijven juist de meeste vakanties.

Hoopgevend is dan weer dat Nederlanders massaal op vakantie willen zodra het weer mag. Maar liefst 86 procent van ons zegt zijn koffers meteen te pakken. Dat blijkt uit een actueel onderzoek van reisgidsmaker Time to Momo. Bijna de helft van alle Nederlanders wil één tot twee weken weg om even heerlijk te ontspannen en de voorbije moeilijke periode te vergeten.

Het populairst blijft als vanouds Zuid-Europa. Dat is logisch, want daar schijnt meestal een heerlijk zonnetje, maar Italië en Spanje zijn wel de landen die nu het diepst gebukt gaan onder de coronacrisis. Een kwart van alle Nederlanders wil zijn vakantie lekker veilig in eigen land vieren.

Reisbedrijven en airlines leveren een enorme inspanning om samen met verzekeraars en het ministerie van buitenlandse zaken gestrande Nederlanders uit het buitenland op te halen. Tot nu toe zijn al 125.000 landgenoten veilig naar huis gebracht. Maatschappijen als KLM en Transavia hebben tientallen repatriëringsvluchten uitgevoerd. Gestrande reizigers konden zich online aanmelden op Bijzonderebijstandbuitenland.nl Dat hebben 25.000 reizigers gedaan. Sinds vorige week kan dit niet meer.

In sommige landen zitten Nederlanders nog steeds vast. Enkele honderden bijvoorbeeld in Marokko, waar de lokale overheid geen binnenkomende vluchten toestaat. De Nederlandse regering werkt hard om toestemming te regelen voor Nederlandse vliegtuigen die hen kunnen ophalen.

Auteur