8 veelgestelde vragen over een trage schildklier en corona

Schildklieraandoeningen en het coronavirus

Getty Images

Maak je je zorgen of je met een trage schildklier een groter risico loopt op besmetting met het coronavirus en waar je op moet letten? Endocrinoloog dr. Manuel Castro Cabezas geeft antwoord op de meest gestelde vragen hierover.

Er zijn veel mensen met vragen over het coronavirus en het verband met een trage schildklier. Internist endocrinoloog dr. M. Castro Cabezas van het Bravis ziekenhuis beantwoordt hieronder de meest gestelde vragen hierover.

1. Loop ik een grotere kans op het krijgen van een corona-infectie als ik een trage schildklier heb?

Nee. De patiënten die op dit moment tot de risicogroepen behoren zijn mensen met diabetes, hypertensie (hoge bloeddruk), hart- en vaatziekten en mensen met een afweerstoornis.  

2. Zijn er extra maatregelen die ik moet nemen om beter beschermd te zijn tegen besmetting met het coronavirus?

Nee, niet anders dan voor ieder ander persoon. Dit betekent:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis
  • Ga alleen naar buiten als dat nodig is
  • Ga niet op zoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid
  • Als je naar buiten gaat, houdt dan ten minste 1,5 meter afstand tot anderen
  • Zorg voor goede hygiënemaatregelen; was je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg en schudt geen handen.

3. Is het wel veilig om een afspraak te maken voor het controleren van mijn bloedwaarden? Kan ik dat uitstellen?

De meeste artsen proberen zo min mogelijk contactmomenten met patiënten te hebben. In het geval van een traag werkende schildklier, kan de instelling ook heel goed gemonitord worden op afstand. Het is dan wel van belang dat het bloedonderzoek altijd vóór het consult plaatsvindt; hiervoor zijn speciale maatregelen genomen in de laboratoria om zo veilig mogelijk bloed af te nemen. Zonder laboratoriumuitslagen is het onmogelijk om over de instelling van de schildklier met je behandelaar te praten. Op basis van wat jij vertelt en de uitslag van het laboratoriumonderzoek kan de arts een goed advies geven en eventueel de dosering of behandeling aanpassen.

 4. Worden mensen met een trage schildklier ernstiger ziek bij een corona-infectie dan gezonde mensen?

Op dit moment is daar nog niets over bekend of naar voren gekomen. Dat zal onderzoek moeten uitwijzen.

5. Hoe herken ik de klachten bij mijzelf die kunnen wijzen op een corona besmetting?

Net als bij ieder ander persoon: koorts boven de 38 graden Celsius en/of verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, keelpijn en lichte hoest en/of kortademigheid/benauwdheid. Kortademigheid/benauwdheid is een serieus symptoom en kan, in het geval van een corona-infectie, vrij snel tot ernstige klachten leiden. Maar een infectie kan ook zeer mild verlopen. Dit geldt voor ongeveer 70-80 procent van de gevallen waarbij ook klachten als snotterigheid, niezen, loopneus kunnen optreden.

6. Ik voel me niet altijd goed, terwijl mijn bloedwaarden wel op orde zijn, wanneer moet ik melden dat ik klachten heb?

Hou vooral je temperatuur in de gaten. Bij een temperatuur van 38 graden Celsius of hoger en/of hoesten en/of benauwdheid, overleg dan met je behandelaar.

7. Wat kan ik doen als mijn apotheker niet meer hetzelfde merk medicijnen kan leveren?

Als je goed bent ingesteld, is wisselen van medicijnmerk (of fabrikant) ongewenst. Als de apotheker hetzelfde merk niet meer kan leveren, kan een overstap plaatsvinden naar een beschikbaar middel, wat voor een korte periode niet erg is. Zou dat een aantal weken of langer het geval zijn, dan kan overwogen worden om extra bloedonderzoek te doen om de instelling te controleren en zonodig bij te stellen.

8. Als ik ziek zou worden, heeft dat dan gevolgen voor het nemen van mijn medicijnen voor de schildklier?

Wanneer je een paar dagen de schildkliermedicatie niet kunt slikken, hoeft dit niet meteen tot klachten te leiden. Als je een paar dagen je medicatie niet kunt innemen en daarna wel, hoef je de gemiste doseringen niet in te halen, maar pak je de draad weer op. Wanneer dat langer dan 2-3 dagen duurt kan de instelling gaan schommelen en kun je klachten krijgen. Dus duurt dit om wat voor reden dan ook langer dan 2-3 dagen, dan moet je contact opnemen met je behandelaar.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Mijnschildklierwijzer.nl.


 

 

Auteur