6 nieuwe feiten over het coronavaccin

Wat zijn de bijwerkingen?

Getty Images

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is een stapje verder richting goedkeuring voor noodgebruik in de Verenigde Staten. De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft een rapport over het vaccin gepubliceerd. Hieruit blijkt dat het vaccin inderdaad goed werkt en veilig is. Samen met het rapport over de Britse goedkeuring, geeft dit veel nieuwe informatie.

De Britse toezichthouder MHRA heeft het Pfizer vaccin al goedgekeurd. Het vaccin wordt daar nu al toegediend. De FDA zal het waarschijnlijk ergens in de komende weken goedkeuren. De Europese EMA verwacht er in januari een stempel op te kunnen zetten. Ook Nederland heeft een half miljoen Pfizer/BioNTech vaccins gekocht en begint als alles mee zit in januari met vaccineren.

Dit zijn de bijwerkingen

De meest gemelde bijwerkingen zijn:

  • Pijn bij de prikplaats (> 80 procent)
  • Vermoeidheid (> 60 procent)
  • Hoofdpijn (>50 procent)
  • Spierpijn (>30 procent)
  • Rillingen (> 30 procent)
  • Gewrichtspijn (> 20 procent)
  • Koorts (>10 procent

Minder bijwerkingen bij ouderen

Bijzonder: het vaccin gaf minder (en mildere) bijwerkingen bij de deelnemers die ouder dan 56 jaar waren, dan bij jongere deelnemers. De bijwerkingen waren in het algemeen mild en gingen na een paar dagen weer over. Bij zo’n grote groep proefpersonen (44.000 mensen) zijn er natuurlijk altijd mensen die iets ernstigs overkomt, of die overlijden. Maar het aandeel was in de vaccin-groep vergelijkbaar met de placebogroep (mensen die een zoutoplossing kregen, in plaats van het vaccin).

Niet voor iedereen

Het onderzoek heeft maar liefst 44.000 deelnemers, maar dat was nog niet genoeg om alle bevolkingsgroepen van een veilig vaccin te kunnen voorzien. Het vaccin is nog niet bewezen werkzaam en veilig bij kinderen jonger dan 16 jaar, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt imuunsysteem.

De Britse registratie-autoriteit heeft het vaccin verder afgeraden voor mensen met antistollingsmedicijnen, of bloedingsziekten. Dit omdat een injectie in de spier voor bloedingsproblemen kan zorgen. Dit risico moet worden afgewogen tegen het risico van COVID, schrijft de MHRA.

Mogelijk werkt een enkele inenting al

Het vaccin moet twee keer worden gegeven. Pas dan biedt het de maximale bescherming tegen COVID. Maar bij pakweg de helft van de mensen was een enkel vaccin ook al effectief, zo wijst het nieuwe dossier uit. Na het eerste vaccin is de bescherming bij 52% van de mensen al op gang gekomen. Hier wordt nu verder onderzoek naar gedaan.

Een week na tweede prik pas echt werkzaam

Je bent niet meteen na het prikken beschermd tegen COVID. Het lichaam heeft even de tijd nodig om antilichamen en witte bloedcellen te maken die beschermen tegen het coronavirus. Zeven dagen na het tweede vaccin is dat bij de meeste mensen gelukt, dan is 95% beschermd. Goed om te weten: dit is berekend op het feit dat 8 mensen in de vaccingroep COVID hadden gekregen en 162 mensen in de placebogroep. Kleine aantallen dus nog, we weten nog niet alles, maar wel een hoge effectiviteit. Een maand na de tweede dosis is de immuniteit echt op stoom: de hoeveelheid antilichamen is dan vergelijkbaar met die van mensen die COVID hebben gehad.

Waarschijnlijk ook nuttig na corona

Mensen die al ziek zijn geweest door het coronavirus hebben waarschijnlijk ook baat bij vaccinatie. Maar deze conclusie is getrokken op basis van heel weinig proefpersonen, dus zeker is dit nog lang niet. Of het vaccin ook werkt bij mensen die op dit moment COVID hebben, is nog niet te zeggen.

Auteur