We worden sinds maart belaagd met nieuws over het coronavirus. Die lading informatie over corona zorgt, bij Pluslezers en lezers van het RTL-nieuws, voor opmerkingen en vragen. Onder onze Facebookberichten gaan lezers vaak met elkaar in gesprek; wij zetten een paar veelgemaakte opmerkingen op een rij en benoemen daarbij wat erover bekend is.
‘Coronatesten zijn onbetrouwbaar’
Met de PCR-test, die gebruikt wordt als je je nu zou laten testen op een GGD-locatie, wordt gekeken of je besmet bent met het coronavirus. Met behulp van een wattenstaafje wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Vervolgens wordt dit naar een laboratorium gestuurd. “Testen zijn helemaal niet betrouwbaar, dus waarom zou ik het dan doen”, is een vaak voorkomende opmerking. Zo wordt er vaak gezegd dat de test ook positief zou zijn bij andere virussen of een verkoudheid.
Dat is niet waar, volgens het RIVM. De test checkt namelijk alleen of het coronavirus aanwezig is op dat moment. Het geeft specifiek aan of er coronadeeltjes in je neus of keel aanwezig zijn. Daarnaast is de test ook erg nauwkeurig. Zelfs als je een zeer kleine hoeveelheid virus in je lichaam hebt, krijg je een positieve uitslag.
‘Een positieve test betekent dat ik besmettelijk ben’
Positief testen hoeft niet altijd te betekenen dat je besmettelijk bent, dus dat je het virus kan overdragen op anderen. Mensen die niet besmettelijk zijn, kunnen toch positief testen als ze al even geleden met het coronavirus besmet zijn geraakt. Dan zijn er dus wel coronadeeltjes aanwezig in de neus of keel, maar dat kan zo weinig zijn dat de kans aanwezig is dat die persoon het virus niet meer overdraagt op anderen.
Er wordt nog onderzoek gedaan door het Erasmus MC en de GGD’s naar in hoeverre iemand die positief test op corona ook anderen kan besmetten. Daarbij wordt ook gekeken naar de mate van besmettelijkheid van een persoon in elke fase van besmetting met het coronavirus.
‘De klachten zijn minder heftig dan bij de eerste golf’
De besmettingen lopen nu elke dag weer op en volgens minister Hugo de Jonge is de tweede golf al begonnen. Toch lijkt het zo te zijn dat de overvolle ic’s en het hoge aantal ziekenhuisopnames nog uitblijven. Betekent dat dat het coronavirus milder is dan aan het begin van de crisis?
Simpel gezegd is het antwoord: nee. Het RIVM zegt nog geen signalen te zien die zouden kunnen duiden op een afname van de kracht van het virus. Volgens het RIVM is dat dan ook niet de reden voor de veelal lege ziekenhuisbedden. We zien de laatste weken ook vooral besmettingen bij jongeren, die minder kans hebben om door hun klachten in het ziekenhuis te belanden. Juist wanneer die groep ouderen en kwetsbaren besmet, zullen de ziekenhuisopnames weer oplopen. Het RIVM liet deze week nog weten dat het aantal positief geteste zeventigplussers bijna verdubbeld is ten opzichte van vorige week.
‘Een mondkapje helpt helemaal niet’
Sinds het verplicht werd om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer, zijn er veel discussies ontstaan over het nut ervan. “Je kan ze net zo goed niet gebruiken, want het helpt toch niet”, zien we vaak voorbijkomen.
De meningen onder experts zijn erg verdeeld. Ook het RIVM stelt dat er geen hard bewijs is dat het gebruik van niet-medische mondkapjes in openbare ruimtes besmettingen voorkomt. Aan de andere kant zijn er wel aanwijzingen dat ze virusdeeltjes kunnen tegenhouden.
‘De GGD’s hebben het druk, maar de teststraten zijn leeg’
We horen vaak dat de GGD’s het druk hebben. Er moet soms dagen gewacht worden voordat er een plekje vrij is voor een coronatest. “Ik zie allemaal foto’s van lege teststraten, dus hoezo is er drukte in de teststraat?”, is een veelgehoord geluid.
Maar die drukte van de GGD’s komt niet altijd van de teststraten. Eén van de oorzaken komt namelijk van de laboratoria waar de coronatesten worden verwerkt. Het streven is daar om binnen 48 uur de uitslag te versturen. De GGD heeft eerder al aangegeven dat het nu nog niet mogelijk is om het aantal tests per dag in de laboratoria omhoog te krijgen.