Goed nieuws over effectiviteit en veiligheid
Je zou het bijna over het hoofd zien, bij alle berichten over niet geleverde vaccins en discussies over wie het eerst een prik mag en wie langer moet wachten. Maar gelukkig wordt er ook veel vooruitgang geboekt. Deze vier ontwikkelingen geven uitzicht op een betere bescherming tegen het coronavirus en versoepeling van de maatregelen.
1 Het AstraZeneca-vaccin beschermt tegen ziekenhuisopname, ook bij 65-plussers
Dat blijkt uit de vaccinatiecijfers in Schotland, zo schrijft de Volkskrant. Een half miljoen ouderen zijn daar al gevaccineerd met het AstraZeneca vaccin. Vier weken na het eerste vaccin waren er nog maar twee mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona. Een bescherming van 94 procent, als je het vergelijkt met ongevaccineerde mensen.
Een vergelijking met de vaccins van Pfizer of Moderna kunnen de onderzoekers nog niet maken, daarvoor zijn meer gegevens nodig. Maar dit zijn positieve geluiden, omdat tot nu toe werd gedacht dat het AstraZeneca vaccin niet goed werkt bij ouderen. Vandaar dat het in Nederland maar tot 65 jaar wordt gegeven. Als het wel blijkt te werken bij ouderen, geeft dat extra mogelijkheden voor de bestelde vaccins. Mits ze ook echt geleverd worden.
2 Het Janssen vaccin is effectiever dan gedacht
De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft een positief rapport uitgebracht over het Janssen vaccin, volgens dit bericht op nu.nl. Het beschermt 72 procent tegen corona, wat hoger is dan eerst gedacht en het is veilig. Vrijdag zal de FDA adviseren of het vaccin kan worden goedgekeurd voor de Amerikaanse markt.
Het Janssen vaccin is ontwikkeld in Leiden door het bedrijf Janssen dat onderdeel is van het Amerikaanse Johnson & Johnson. Het is ingekocht voor Nederland, maar het is nog niet goedgekeurd. De Europese beoordelaar EMA is nu bezig met de beoordeling van het Janssen-vaccin. De uitspraak wordt in maart verwacht. Voordeel van dit vaccin – er is maar een enkele prik nodig.
3 Het Russische Spoetnik V vaccin lijkt effectief en veilig
Het medisch vakblad The Lancet meldde begin februari dat het Russische vaccin Spoetnik veilig en effectief lijkt, volgens tussentijdse onderzoeksresultaten bij 20.000 mensen. De effectiviteit was hoog met bijna 92 procent. Het Spoetnikvaccin is een verzwakt verkoudheidsvirus met daarin genetische code van een deel van het coronavirus. Het lichaam bouwt vervolgens afweer op tegen het coronavrius.
Het werkt dus grofweg net zoals het AstraZeneca vaccin en het Janssen-vaccin. Net als deze vaccins was het Russische vaccin ook al snel ontwikkeld in de corona-uitbraak, maar het werd niet ingekocht voor de Europese markt. Kritiek was namelijk dat Rusland het vaccin te snel aan de bevolking gaf, terwijl de onderzoeken nog liepen en er weinig over werd gecommuniceerd. Nu de gegevens openbaar zijn en inderdaad positieve resultaten laten zien, wordt het Spoetnik vaccin weer interessanter. De EMA behandelt het vaccin nog niet voor registratie, maar heeft al wel overleg gehad met de ontwikkelaars.
4 RIVM: vaccinatie zorgt voor daling besmettingen in verpleeghuizen
Gelukkig heeft de zoektocht naar voldoende werkzame vaccins ook echt zin, want het RIVM ziet het aantal besmettingen flink dalen onder bewoners van verpleeghuizen. Deze groep mensen heeft al in januari de eerste prik gekregen en dat werpt nu zijn vruchten af. Ook de 85-89-jarigen die een week daarna aan de beurt waren, blijken minder vaak besmet te worden.
BONUS
Het Algemeen Dagblad meldt dat Moderna een aangepaste versie van haar vaccin maakt tegen de nieuwe Zuid Afrikaanse variant. Een partij is opgestuurd naar de National Institutes of Health (NIH) in de Verenigde Staten voor klinisch onderzoek.