Eén op de acht volwassenen houdt na een COVID-19 diagnose langdurig last van gezondheidsklachten. Dat blijkt uit een grootschalig Nederlands onderzoek.
Door de gezondheidsdata van bijna 13.000 Nederlanders te analyseren, heeft een team onderzoekers onder leiding van UMCG-onderzoeker prof. dr. Judith Rosmalen ontdekt dat 1 op de 8 Nederlanders langdurig klachten houdt.
De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
De onderzoekers vergeleken - met gebruik van zogeheten Lifelines-data - welke klachten mensen hadden voor en na COVID-19. Ook werden deze vergeleken met de klachten van mensen die niet ziek werden in dezelfde periode. Hierdoor is een uniek onderzoek gedaan naar long covid binnen de algemene bevolking.
Langdurige klachten
Uit het onderzoek blijkt dat bepaalde langdurige klachten meer voorkomen in de maanden na een infectie. Het gaat om klachten zoals pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid en spierpijn.
"We hebben gekeken bij hoeveel deelnemers klachten zijn ontstaan of zijn verergerd na COVID-19 vergeleken met hoe ze zich hiervoor voelden. We hebben ook gekeken naar deelnemers zonder COVID-19 in diezelfde periode, zodat we rekening konden houden met veranderingen in klachten door andere oorzaken. Bijvoorbeeld door de wisseling van seizoenen, doordat mensen nieuwe ziektes ontwikkelden, of doordat de leefomstandigheden door de pandemie en de maatregelen veranderden. Daarom zijn de data van de algemene bevolking onmisbaar.", aldus Judith Rosmalen op de website van het UMCG.
Gezondheidsdata
Lifelines verzamelt al 15 jaar van een grote groep Nederlanders gezondheidsdata. Sinds eind maart 2020 startten ze ook met het uitsturen van vragenlijsten naar deelnemers over corona. Deze informatie biedt gedetailleerde informatie over de gezondheid van Nederlanders voor, tijdens en na COVID-19.
Vervolgonderzoek richt zich op de oorzaken van long COVID. Het team onderzoekt nu welke risicofactoren er zijn. Daarnaast gaan ze onderzoeken in welke mate mensen met long COVID nog kunnen functioneren, in het bijzonder in hun werk. "We vragen welke zorg mensen hebben ontvangen en hoe zij deze ervaren", zegt Rosmalen. "Met alle data worden zorgpaden ontwikkeld om patiënten de juiste zorg te bieden en de maatschappelijke kosten te berekenen, zowel door de medische kosten als door productiviteitsverlies."
- Volkskrant
- nos.nl
- UMCG