Last van brandend maagzuur?

Dit zijn de symptomen

maagzuur
Getty Images

Eén op de vijf Nederlanders heeft er wekelijks last van en bijna iedereen kent het gevoel: brandend maagzuur. Naar, maar bovendien iets om in de gaten te houden. Maagzuur kan namelijk de slokdarm ontregelen. Gelukkig is er genoeg aan te doen.

Een branderige pijn aan de onderkant van de borstkas, die begint bij het borstbeen, uitstraalt naar de keel en een zure of bittere smaak in de keel en mond veroorzaakt. De gevolgen van brandend maagzuur verschillen per persoon. Voor de een is het niets meer dan wat fysiek ongemak na het eten, voor de ander zijn het minuten- tot urenlange pijnlijke aanvallen die te pas en te onpas opduiken en lijden tot flinke keelpijn. Of meer... [ITEMADVERTORIAL]

Zuur in de slokdarm

Maagzuur is namelijk een agressieve vloeistof, die bedoeld is om voedsel snel en doeltreffend te verteren. Je maag is veilig bekleed met een dikke slijmlaag en er daarom goed tegen beschermd. Je slokdarm - de 'buis' van de mond naar de maag - moet het echter zonder zo'n laag doen en is dus kwetsbaar voor het bijtende zuur.

Om aantasting door maagzuur te voorkomen, is de overgang tussen de slokdarm en de maag afgesloten. De slokdarmkringspier zorgt ervoor dat de overgang alleen geopend is als er een hap voedsel onderweg is naar de maag. Daarna sluit hij de slokdarm weer keurig af.

Soms laat de afsluiting het echter afweten en stroomt het maagzuur de buis in. Dat zorgt voor het branderige gevoel, keelproblemen, tandproblemen (maagzuur kan glazuur aantasten), hoesten en, in extreme gevallen, irritatie of ontsteking van de slokdarm. Vaak leiden leef- en eetgewoonten ertoe dat er meer maagzuur wordt aangemaakt of dat de slokdarmkringspier het zuur te weinig tegenhoudt.

Sinaasappelsap en koolzuur

Alcohol, sinaasappelsap, koolzuur en scherp gekruid eten prikkelen de maag tot het aanmaken van maagzuur. Ook vet eten zorgt daarvoor, maar het laat de maag ook nog eens langzamer werken. Daardoor is er langere tijd meer zuur in de maag aanwezig. Wie maagzuur wil voorkomen, kan beter geen grote hoeveelheden eten. De maag en slokdarm moeten dan opeens volop en langdurig in actie komen.

Het is daarom beter om zes keer per dag kleinere porties te eten, dan drie keer één grote. Vlak voor bedtijd eten helpt ook niet mee in de strijd; in een liggende positie stroomt maagzuur makkelijker de slokdarm in. Verder verslappen roken en medicijnen de werking van de slokdarmkringspier, waardoor het maagzuur makkelijker de slokdarm instroomt.

Stress en strakke kleding

Stress heeft geen direct resultaat op de maagzuurproductie, maar indirect wel. Het verandert namelijk eetgewoonten: de één gaat teveel eten, de ander juist te weinig, terwijl de maagzuurproductie gewoon doorgaat. Beide kunnen de klachten dus verergeren.

Andere indirecte oorzaken voor brandend maagzuur zijn strakke kleding en bukken. Strakke kleding kan namelijk op de maag drukken, waardoor de zure maaginhoud omhoog wordt geduwd.

Ook bij bukken wordt de maaginhoud omhoog geduwd. Bovendien komt de maag horizontaler te liggen, waardoor het maagzuur gemakkelijker de slokdarm in kan. Het is daarom beter om even door de knieën te gaan om iets op te pakken.

Maagzuur en overgewicht

Tot slot gaan overgewicht en het voorkomen van brandend maagzuur niet samen. Te veel druk op de buik kan er voor zorgen dat de inhoud van de maag omhoog wordt geduwd en er maagzuur in de slokdarm terechtkomt.

Bovendien kan overgewicht leiden tot een scheurtje in het middenrif: de platte spierplaat die de borst- en buikholte van elkaar scheidt. De slokdarm loopt door een gaatje in het middenrif naar de buikholte. Als dat gaatje scheurt en groter wordt door overgewicht, kan dat de werking van de slokdarmkringspier verminderen.

Het tegengaan van brandend maagzuur begint dus bij het aanpassen van leefgewoontes. Vooral gezonder én rustiger leven. Neem de tijd om te eten en kauw goed. Doe niet allerlei dingen tegelijk en pas op voor stress.

Als dat geen effect heeft, vraag dan bij de drogist om een maagzuurremmer of ga naar de huisarts. Er zijn medicijnen die in een kuur van 2 tot 6 weken het maagzuur indammen.

Bronnen:
Maagzuur.nl

Je Maag De Baas?
Maag Lever Darm Stichting
Praktijk voor natuurgeneeskunde

Auteur