Troost eten en troost kopen: daar gaat behoorlijk wat geld aan op. Marieke Henselmans geeft tips hoe we door de crisis heen komen, zonder onszelf onnodig op kosten te jagen.
1: Troost kopen
Het zou besparend moeten zijn dat we niet onnodig naar buiten mogen om langs winkels te slenteren, maar het blijkt dat webwinkels overuren draaien. Misschien dat we van alles kopen om onszelf te troosten. Houd in de gaten dat deze ‘troostaankopen’ niet boven je budget uitstijgen.
Speur naar gratis gezelligheid en afleiding: nostalgische troost-tv, een wandeling of fietstochtje.
2: Troost eten
Niet alleen de webwinkels draaien overuren, de supermarktomzet steeg explosief. We hamsterden niet alleen wc papier, maar ook chips. En we slaan aan het bakken van taarten en cakejes. Voor je het weet zijn we meerdere corona-kilo’s aangekomen. Het is duur en niet handig, want overgewicht is een risicofactor bij corona.
3: ‘Broke’ door de rook
Van dat ellendige virus krijgen rokers een gouden zet in de rug, om te stoppen. Want rokers lopen sowieso meer risico op luchtweginfecties dan niet-rokers. Ook blijkt dat bij rokers de klachten van COVID-19 heviger zijn en zij meer kans hebben op complicaties zodra ze besmet zijn. Stoppen geeft direct een lagere kans geeft op besmetting omdat rokers vaker hun mond aanraken. En oja: wie stopt kan enorm besparen: circa € 200 per maand bij pakje per dag.
4 (Beeld) Bellen
Misschien ben je al aan het beeldbellen. Met dank aan de coronacrisis heeft bijna iedereen weer een paar extra stapjes op de digitale snelweg gezet. Als je je mobiele netwerk uitschakelt bel je met behulp van Wifi als je WhatsApp gebruikt. Met WhatsApp en Facebook Messenger kun je niet alleen berichtjes sturen maar ook bellen en beeldbellen. De apps zijn beschikbaar voor alle systemen.
5: Stop verspilling
Maak meteen een plan als je restjes in de koelkast zet. Plan een kliekjesdag of -gerecht. Bijvoorbeeld een quiche. Vet de bodem van een ovenschaal in en beleg de bodem met boterhammen. Daarover een vulling van groente, aardappel, champignons, rijst, of wat maar over is. Gooi geen brood weg, maar rooster het, maak er tosti’s van, croutons, wentelteefjes, soldaatjes, broodschoteltje, broodpudding, paneermeel of…een quiche.
6: Tortilla’s
Eet weer eens ouderwets pannenkoeken, gewoon zelf beslag maken van bloem, melk, een eitje en een snuf zout. Heerlijk met stroop, jam, spek of kaas. Bak een paar extra neutrale pannenkoeken en maak daar de volgende dag tortilla’s van. Vul ze stukjes aardappel, bonen, mais, ui en andere restjes. Rol ze op en met kaas erover in de oven. Serveer er knoflooksaus bij, ook zelfgemaakt.
7: Saus
Sausen uit flesjes zijn duurder, vetter en minder vers. Koop een half litertje roeryoghurt (49 cent). Neem 100 ml daarvan, voeg wat fritessaus toe, snuf zout, suiker (of zoetje), teentje knoflook of knoflookpoeder uit de kruidenkast. Is heerlijk bij tortilla’s. De rest van de yoghurt kan met vers fruit als voordelig en vers toetje. Als fruit gewoon appeltje in plaats van blauwe bessen of frambozen.
8: Uitvaarten soberder dus goedkoper
Door de coronamaatregelen zijn uitvaarten soberder, er is bijvoorbeeld geen koffietafel na afloop toegestaan. Bij naturapolissen is die koffietafel normaal inbegrepen. Kijk dus goed na of de rekening klopt en ga het gesprek aan over compensatie. Lees ook ‘Laat je niet kisten door de commercie’, hoe een uitvaart mooi én duizenden euro’s goedkoper kunnen. zie https://bespaarboeken.nl/site/