Winterse bespaartips van Marieke

Getty Images

Ook in de wintermaanden kan je flink besparen. Marieke Henselmans legt uit hoe je dat het beste kan doen!

1: Energie besparen (1)


Energiebelasting (waar we geen invloed op hebben) vormt een groot deel van de energierekening en dat is best frustrerend. Maar laten we maar focussen op wat wél te beïnvloeden is. Controleer of de verwarming ontlucht is en kijk of hij moet worden bijgevuld. Hierdoor werkt de cv efficiënter. Verwarm geen ruimtes waar niemand is en hou de deuren van die kamers dicht.


2: Energie besparen (2)


Lucht ’s ochtends voordat je de thermostaat hoger zet het huis, laat vochtige lucht naar buiten, want vochtige lucht warmt minder snel op. Het schijnt dat de gemiddelde binnentemperatuur 20/21° is. Elk graadje lager levert een besparing van 50 euro per jaar op. Misschien kan de temperatuur wat lager als je gaat huishouden. Heb je het zittend voor de tv, achter je bureau of in bed koud, neem dan een kruik. Of vraag of kat of hond op schoot komt.


3: Energie besparen (3)


Wie 2 x per week de droger gebruikt betaalt per jaar ongeveer € 50 aan energie. Goed gecentrifugeerde was hoeft korter in de droger. Vul de droger maximaal, volgens voorschrift, en maak het pluizenfilter regelmatig schoon. Het meest bespaar je door de was gratis te drogen, ’s winters binnen op rekje of aan waslijn op zolder en ’s zomers buiten.


4 Zeven februari: Warme truiendag


Door de verwarming een graadje lager te zetten zorg je voor minder CO2 uitstoot én bespaar je nog aardig ook. Doe mee met de grootste klimaatactie van Nederland. Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Als heel Nederland op 1 dag 1 graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2.


5 Aangifte vast ingevuld of aangevuld?


Veel mensen krijgen een brief dat je geen aangifte hoeft te doen, omdat de aangifte al ingevuld en wel klaar staat. De fiscus gaat er dan vanuit dat er het voorgaande jaar niets gewijzigd is. Soms is het beter wél aangifte te doen, wanneer je anders een teruggave misloopt bijvoorbeeld. Aangifteformulieren kunnen opgevraagd op www.belastingdienst.nl, of door te bellen met de Belastingtelefoon 0800-0543.


6: Gratis geluk


Kanarie, hond(je) of poes: dieren brengen zoveel liefde en gezelligheid. Niet iedereen kan of wil huisdieren. Het voeren van vogeltjes, brengt ook gezellige vogelvisite. Je hoeft daarvoor geen tuin te hebben, er zijn vogelvoersilo’s die met zuignapjes aan het raam geplakt kunnen. Leuk (Valentijn)cadeautje of voor iemand die bedlegerig is. Het vogelvoer is nu in de uitverkoop.

7: Toch Huurtoeslag?


In 2020 komen meer mensen in aanmerking voor huurtoeslag. Kom je erachter dat je al lang recht had op huurtoeslag? Je kunt huurtoeslag ook achteraf nog aanvragen. Dat kan tot 1 september van het jaar erna. Controleer of je er recht op hebt via de site van de belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdi…; <link>


8: Consuminder inspiratie

De kracht van de kringloopwinkel
In 2017 zond de VPRO de vijfdelige documentaire ‘Het succes van de kringloopwinkel’ uit, eind 2019 was de opvolger ‘De kracht van de kringloopwinkel’ te zien.  De vijf nieuwe aflevering laat de verhalen achter de spullen zien, maar vooral het verhaal van de medewerkers, de mensen.. Je kunt de vijf afleveringen nog terug zien op <link>  https://www.vpro.nl/programmas/de-kracht-van-de-kringloopwinkel.html

Nog meer besparen? Kijk ophttps://bespaarboeken.nl/site/ <link>