Ze zijn allebei groen en ze hebben naalden. Waarom betalen sommige mensen dan toch drie keer zoveel voor een Nordmann?
Men neme twee kerstbomen van ongeveer 1,70 meter hoog. Een Nordmann en een fijnspar. Je kunt onder allebei cadeautjes leggen. Ze zijn allebei groen en ze hebben allebei naalden. En toch zijn er mensen bereid dik dertig euro af te rekenen voor de ene kerstboom, terwijl de andere een tientje of minder kost. Hoe kan dat? Het antwoord is dat dé kerstboom niet meer bestaat, ook kerstbomen hebben merken, eigenschappen en een status. Bij de bouwmarkt zijn ze meestal goedkoper en Ikea stunt ieder jaar met een boom van 1 euro. Dat is niet helemaal waar, want in de praktijk koop je bij de Zweedse meubelgigant een actiepas van 19 euro voor 20 euro, met daarbij dus een kerstboom. Die actiepas is in januari geldig en dat maakt de spotgoedkope kerstboom een leuk lokkertje om u snel weer eens terug te zien in het meubeldoolhof.
Nordmann
De prijs van de kerstboom wordt bepaald door de soort. De duurste is en inmiddels overheersende soort is Nordmann, die oorspronkelijk uit de omgeving van de Zwarte Zee komt. Enkele jaren geleden nog iets bijzonders, maar inmiddels bijna de standaard, zelfs bij Ikea koop je tegenwoordig een Nordmann. De zachte naalden zijn prettig bij het optuigen en ook na vier weken vallen ze niet uit.
Fijnspar
Tot voor kort was de fijnspar de klassieke kerstboom in huis. Een stuk betaalbaarder dan de Nordmann, maar die prijzen kruipen meer een meer naar elkaar toe. Een kleine fijnspar vind je nog wel voor een tientje, maar eentje van 1,70 meter kost ook al snel 20 euro. Ruikt lekker naar dennengroen, maar koop hem alleen niet meteen na Sinterklaas (de traditionele start van de kerstbomenverkoop), want dan zit u rond kerst mogelijk tegen een kale boom aan te kijken. Hij laat namelijk zijn naalden snel los. Wordt veel in Nederland gekweekt, dus een meer duurzame boom dan een Nordmann, helemaal als je er eentje op een kluit kiest, want die kan na de kerst de tuin in en dan maar hopen dat ie daar wortel schiet.
Blauwspar
Een alternatief is de blauwspar. Deze boom verliest tussen kerst en nieuwjaar niet of nauwelijks naalden. Het zijn mooie symmetrische bomen die oorspronkelijk uit Amerika komen. De blauwspar was altijd iets goedkoper dan de Nordmann, maar ook die prijzen kruipen naar elkaar toe. Door de puntige naalden minder geschikt voor onstuimige (klein)kinderen.
Tips voor de beste boom
- Hebt u uw oog laten vallen op een boom? Schud er eerst eens flink aan. Vallen er veel groene naalden uit, dan is-ie niet fris meer. Bruine naalden mogen wel afvallen, die zijn al dood.
- Kies een boom waarvan de takken soepel aanvoelen en de naalden glimmend donkergroen zijn.
- Zaag een paar centimeter van de onderkant van de stam af.
- Zet de boom (met of zonder kluit) in een ruime pot en vul deze met stenen, tot hij stevig en recht staat. Vul bij met zand.
- Geef de boom elke dag water en plaats hem zo ver mogelijk van de verwarming of kachel.
Meer tips die ervoor zorgen dat de kerstboom langer meegaat, leest u in dit artikel.
- PlusMagazine