Vooral ouderen dupe van ‘trouweklantenboete’

Getty Images

Eén op de vijf mensen stapt nooit over van zorgverzekeraar, energieleverancier of telecomprovider en betaalt daardoor veel meer dan nodig. Dit kan oplopen tot wel 1.000 euro per jaar. Vooral 65-plussers zijn de dupe van de ‘trouweklantenboete’.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssites Pricewise en Independer, op verzoek van het AD.

Ze baseren zich op de gegevens van meer dan een miljoen mensen. Door nooit over te stappen betaalt deze groep mensen honderden euro’s te veel voor hun eerste levensbehoeften. Want wie steeds op zoek gaat naar de laagste prijs − voor energie, bellen, internet, hypotheek, en verzekeringen − kan per jaar met gemak duizend euro uitsparen. Wie niet overstapt mist dat voordeel, ieder jaar weer.

Zo biedt KPN (voorheen de PTT) volgens een schatting nog aan zo’n 500.000 huishoudens bellen met een ‘koperen draadje’. Dat kost 61 per 2 maanden, maar kan in combinatie met TV en internet inmiddels voor 1 euro per maand.

Bovendien is het belangrijk om niet één keer over te stappen naar de goedkoopste aanbieder, maar juist ieder jaar te vergelijken en over te stappen. De korting die je in het eerste jaar als consument krijgt, wordt in de daaropvolgende jaren juist weer teniet gedaan door hogere tarieven. Eén keer overstappen is dus niet genoeg.

Vooral ouderen, lageropgeleiden en mensen met een laag inkomen gaan niet elk jaar op zoek naar de laagste prijs en krijgen hierdoor een hogere rekening gepresenteerd.

Pricewise keek ook naar de motieven van niet-overstappers. De ondervraagden weten niet dat dit mogelijk is, kunnen het niet zelf of willen niet naar een andere aanbieder.  Deze niet-overstappers krijgen niets voor deze loyaliteit, behalve een ‘trouweklantenboete’.

PriceWise en de Consumentenbond kijken daarom met belangstelling naar het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn aanbieders verplicht trouwe klanten actief te wijzen op hun langlopende contracten.

In Nederland ontstaan inmiddels anders initiatieven zoals de Plus Kostenservice die het jaarlijks vergelijken én overstappen volledig uit handen neemt van de consument, om zo zonder gedoe ieder jaar flink te besparen.