Niet overstappen, maar korting vragen

Getty Images

Steeds meer mensen ontdekken het voordeel van overstappen naar een andere zorgverzekeraar, energieleverancier of telecombedrijf. Een heel gedoe, maar wel goedkoper. Zou het voor alle partijen niet handiger zijn als vaste klanten dat voordeel kregen? Vraag er eens om bij de aanbieder.

Jaarlijks stapt gemiddeld tien procent van de consumenten over naar een andere energieleverancier en acht procent is dit jaar overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Aanbieders investeren grote bedragen in het binnenhalen van nieuwe klanten door reclame te maken en korting te geven. Die kortingen worden opgebracht door bestaande klanten. Blijven zitten waar je zit, kost dus altijd geld.

Overstapcircus
Er zijn consumenten die het anders aanpakken. Die zijn het overstapcircus beu en vragen hun huidige leverancier om hen tegemoet te komen. Zoek niet op websites naar de premie die aanbieders beschikbaar stellen, want prijsvoordelen voor trouwe klanten hangen niet aan de grote klok. Het vasteklantenbestand krijgt loyaliteitsprogramma’s aangeboden: korting op dierentuinbezoek of een tweede kop koffie gratis. Wie voordeel wil in harde euro’s, moet daar zelf om vragen.

Confrontatie
Het is een bekend gegeven dat overstappen bijna altijd geld oplevert. Maar voor wie tevreden is over zijn huidige aanbieder, is overstappen geen logische keuze. Om toch geen dief te zijn van je eigen portemonnee kun je de volgende strategie toepassen.

  • Noteer de datum waarop je contract afloopt in je mobiele telefoon of agenda.
  • Kijk tegen die tijd op de website van de aanbieder welke abonnementen en/of tarieven gelden voor nieuwe klanten. Kijk ook op vergelijkingssites wat de concurrent voor een vergelijkbaar product vraagt. 
  • Confronteer de aanbieder met deze feiten en vraag wat hij wil doen om je als vaste klant te behouden. 
  • Doet hij je een voordelig aanbod? Dat is mooi meegenomen. Niet tevreden? Dan kun je alsnog overstappen en profiteer je van nog meer prijsvoordeel.
Auteur