Moet ik het termijnbedrag voor energie verhogen

Getty Images

De energiekosten veranderen ieder jaar. Is het verstandig het maandbedrag nu al te verhogen?

De energiekosten stijgen bijna ieder jaar. Soms door hogere grondstofprijzen, soms door hogere belastingtarieven. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor het bedrag dat u per maand betaalt, maar bij veel huishoudens wordt maandelijks hetzelfde bedrag afgeschreven. Dat kan later als u de eindnota ontvangt voor een nare verrassing zorgen.

Energiebedrijven bepalen de energienota aan de hand van het verbruik per jaar. Dat is handig, want in de winter gebruiken we (veel) meer energie dan in de zomer. Door het gebruik uit te smeren over een heel jaar, heeft u als gebruiker iedere maand min of meer vaste lasten. Maar u betaalt een voorschot op basis van een schatting. Aan het eind van de looptijd maakt de energieleverancier op basis van de meterstanden en het daadwerkelijke verbruik de balans op. Dan weet u of u moet bijbetalen of geld terugkrijgt.

Looptijden verschillen
De looptijden van een energiecontract verschillen per huishouden: bij de één start het jaar in november, bij de ander in maart of op een willekeurig ander moment. Dat is afhankelijk van het afsluiten. Bijvoorbeeld na een verhuizing of een overstap naar een andere leverancier. Ook dat kan (vaak) op ieder moment. Zo kan het gebeuren dat het termijnbedrag nu nog gewoon doorloopt. De gevolgen van de hogere energiekosten (voor een deel veroorzaakt door hogere heffingen) merkt u dan pas aan het eind van uw eigen 'jaar' of beter gezegd: 12 maanden. Dan ontvangt u de eindnota.
Wilt u verrassingen voorkomen? Informeer dan bij het eigen energiebedrijf hoe lang het maandbedrag nog vaststaat en of dat strookt met de verwachte eindnota. Aanpassen van het maandbedrag is meestal zeer eenvoudig: een e-mail of een telefoontje volstaat.