Gratis uw geld beter beheren

Getty Images

Meer doen met uw geld? Dat begint met een beter inzicht in uw inkomsten en uitgaven.

Persoonlijk Budget Advies
Een goede manier om meer grip op uw geld te krijgen, vindt u bij het Nibud. Met het gratis Persoonlijk Budget Advies krijgt u snel inzicht in waar uw geld blijft én wat u minstens kwijt bent aan bepaalde kosten­posten. Misschien wilt u sterk gaan bezuinigen op uw boodschappen, maar dat is niet altijd haalbaar.

Het Persoonlijk Budget Advies is een schema op de website van het Nibud. U kunt er uw inkomsten invullen, uw belangrijkste uitgaven, en gegevens over uw persoonlijke situatie. Het schema berekent bij iedere stap hoeveel u in totaal overhoudt. Bovendien krijgt u te zien wat andere consumenten gemiddeld uitgeven aan de verschillende posten.
Kijk op www.nibud.nl

Sterke punten:
+ U ziet meteen wat het effect is als u ­ergens op bezuinigt.
+ Checklist om geen kostenposten te ­vergeten.
+ Meer inzicht of een gewenste bezuiniging reëel is.

Afas personal
Uw bij en afschrijvingen van internetbankieren kunt u met dit programma omzetten naar overzichten en ze daarmee inzichtelijker maken. Het systeem is groten­deels zelflerend. Het weet bijvoorbeeld dat een afschrijving bij Albert Heijn onder de categorie ‘boodschappen’ hoort te staan. Ook kunt u van tevoren budgetten en doelen opstellen en bedragen reserveren.

Een handig extraatje is het beheren van contracten. Zo ziet u wanneer uw contract bij uw energieleverancier of telecomaanbieder afloopt, zodat u bijtijds kunt overstappen naar een goedkoper bedrijf. Het huishoudboekje werkt online: waar u ook bent, u kunt overal inloggen. Afas Personal werkt slechts voor twee rekeningen. Wilt u er meer beheren, dan moet u betalen voor Afas Personal Plus.
www.afaspersonal.nl

Sterke punten:
+ Meer grip op internetbankieren.
+ Maakt inzichtelijk wanneer uw abonnementen aflopen.
+ U kunt vanaf iedere computer uw huishoudboekje beheren.

Banktrans
Werkt niet online maar offline. Voordeel: de gegevens over uw financiën staan alleen op úw computer en dat is de best mogelijke beveiliging. Nadeel: u kunt niet zomaar vanaf een andere computer uw huishoudboekje bekijken.

Banktrans biedt een handige manier om uw uitgaven en inkomsten te ordenen, zodat u meer overzicht krijgt. Budgetteren en reserveren is niet mogelijk. De kracht van Banktrans zit in de eenvoud.
www.banktrans.nl

Sterke punten:
+ Makkelijk uitgaven en inkomsten ordenen.
+ Ook uitgaven via internetbankieren worden overzichtelijk.
+ Niemand kan bij uw gegevens;
ze staan alleen op úw computer.

Simpel Huishoudboekje
Waar andere gratis hulpjes het vooral fraaie overzichten bieden van inkomsten, uitgaven en categorieën, kiest het Simpele Huishoudboekje voor eenvoud. Het is een voorgeprogrammeerd Excel-bestand dat u combineert met een ordner om uw budgetten op een rijtje te krijgen. Verder krijgt u hulp en tips in onder meer video’s. Uw gegevens bewaart u niet online maar op uw eigen computer. www.simpelhuishoudboekje.nl

Sterke punten:
+ Eenvoudig van opzet.
+ Veel handige tips en voorbeelden.
+ Niemand kan bij uw gegevens

View on Cash
Een zeer uitgebreide online hulp. View on Cash kan overweg met internetbankieren bij de meeste banken, maakt automatisch categorieën en helpt bij budgetten. Handig zijn ook de instructievideo’s. Bovendien kunt u uw uitgaven vergelijken met ­gemiddelden van het Nibud.
www.viewoncash.nl

Sterke punten:
+ Zeer uitgebreid programma.
+ Uitgaven via internetbankieren worden automatisch gerubriceerd.
+ Met handige instructievideo’s.

Online of offline: wat is het veiligst?
Goed om te weten: een online huishoudboekje bewaart uw ­financiële gegevens op een plek buiten uw computer. Een offline huishoudboekje bewaart ze op uw eigen computer.

Tegenover het gemak van online gegevens opslaan (u kunt vanaf iedere computer inloggen) staat altijd een risico: als er een lek is in de beveiliging van het kasboekje, dan liggen uw gegevens ­mogelijk op straat. Hoe klein dit ­risico ook is, als u het niet wilt ­lopen, kunt u beter kiezen voor een offline huishoudboekje.

In 2010 vonden de makers van de website Tweakers een lek in de beveiliging van het online huishoudboekje ‘Kasboek’.

Auteur