Feestelijk besparen met Marieke

Getty Images

Wie het slim aanpakt kan juist tijdens de feestdagen flink besparen. En het is nog duurzaam ook!

Kerstkliekjes

Wij zijn waste-warriors. Rauw vlees, ui en champignons over van gourmetten meteen in de koekenpan bakken. Restjes rollade, indien aanwezig erbij. Maak er heerlijke ragout van met 500 ml melk, 50 gram margarine en 50 gram bloem. Smelt de boter in een steelpan, zeef de bloem erboven en roer ze tot een deegbal ontstaat. Voeg beetje bij beetje de melk en zout, peper en vulling toe. Eten op brood of in overgebleven ragoutbakjes.

Kerstkliekjes 2


Verzamel alle groente die over is en snij in kleine stukjes. Maak hier een heerlijke groentesoep van met een bouillonblokje. Serveer er geroosterd brood bij dat over is van de kerst. Of maak een quiche, nu eens niet met dat vette bladerdeeg. Bekleed een ovenschotel met sneetjes brood (van de kerst) en maak een vulling van vlees, groente en aardappelstukjes. Giet een beslag van ei, melk en bloem over de vulling en tot slot wat kaas. 



3 Kerst-overschot in supermarkt


Niet alleen wijzelf kopen met kerst teveel, voor de zekerheid, de supermarkten doen dat ook. Tijdens de kerst en direct daarna worden de kerst-producten (rollades, chocolaadjes, kransjes, pasteibakjes) maar ook de gewone luxe producten afgeprijsd. Val niet in de vrekkenvalkuil (je arm kopen aan aanbiedingen) maar koop verstandig een paar dingen die met een feestje van pas kunnen komen.


4: Oud & Nieuw hapjes


Luxe smeersel voor op toastjes heten ineens ‘mouse’ en worden verkocht in een spuitzakje. Zoek bij Kruidvat of andere (snoep)winkel een lege puntzak. Maak je eigen ‘smouse’ van een paar eetlepels kwark of yoghurt, fritessaus, snufje zout en zoet en naar keuze snippers ham, kaas, gekookt ei of wat er voorhanden is. Bewaar de puntzak in de koelkast, knip vlak voor gebruik de punt van de zak en spuit op toastjes.


5: Slimme bollen


Oliebollen kosten bijna een euro per stuk. De jongste generatie weet misschien niet  dat je ze makkelijk zelf kunt bakken. Geven we een demonstratie van het oude ambacht? Voor 25 bollen heb je nodig: 500 gram bloem,  350 ml melk, 200 gram krenten, 2 appels, 4 appels, 7 gram gedroogde gist en zonnebloemolie. Wie scherp inkoopt komt op 11 cent per bol, of 9 cent als je krenten vervangt door rozijnen.


6: Goed voornemen: meer bewegen


Niet meteen dat voornemen onderstrepen door het kopen van dure sportbroek- of schoenen. Je kunt ook gratis sporten, in kleding en op schoenen die die je al hebt. Wandelen, hard- of traplopen en meer fietsen bijvoorbeeld. Het voordeel is dat je zelf de tijd kunt kiezen, dat het gratis is en dat je nergens aan vast zit. Het nadeel is ook dat je nergens aan vast zit, de kans is groot dat je plannen verzanden. Beste van beide werelden: wekelijks sporten met een vriend(in).



7: Financieel fit: hoe dan?


Meer geld overhouden om een buffer op te bouwen is een veel voorkomend goed voornemen. We beginnen meestal enthousiast, waarna de voornemens verslappen. Misschien is dit een idee;  gratis tips van het Nibud in de mail, elke maand reminders die bij het jaargetijde passen. Aanmelden kan op de website van het Nibud

Bevalt het niet, dan kun je je makkelijk afmelden.


8  ‘Champagne’


Je kunt het nieuwe jaar straks inluiden met een heerlijke voordelige bubbeltjeswijn. Zoek bij de witte wijn in de supermarkt op het onderste schap naar zo’n donkergroene verstevigde fles met knalkurk: Cider! Hij kost zo’n  € 1,50. Behandel de wijn als champagne. Zet hem (gekoeld) in de champagnekoeler, met een mooie gestreken servet om de hals. Vanwege het lage alcoholpercentage kunnen jongeren best een slokje meedrinken. Gelukkig Nieuwjaar!

Oproep: Ben of ken je iemand die flink last heeft gehad van de laatste economische crisis? Of juist helemaal geen last? Hoe kwam dat? Ik hoor het graag via Bespaarboeken.nl  Alvast dank!


Nog meer besparen? Kijk op https://bespaarboeken.nl/site/