Handig voor wie deze zomer door onze buurlanden reist: sommige producten zijn er echt goedkoper. Ook de kwaliteit en het ruime assortiment zijn aantrekkelijk, zeggen Nederlanders die dicht bij de grens wonen.
Groot inslaan bij onze oosterburen kan flink voordeel opleveren. Cor Dalhoeven woont en werkt in Oldenzaal en doet regelmatig boodschappen in Bad Bentheim. “Daar heb je alle supermarkten bij elkaar op een industrieterrein, met volop parkeergelegenheid. Veel praktischer dan in Nederland, waar alle supers in de bebouwde kom zitten. Bovendien is het levensmiddelenassortiment veel groter.”
Dalhoeven vindt vooral sterke drank en bier goedkoper. “De Duitse borrel, Korn, is er in verschillende merken. Die smaakt best en kost maar een paar euro. Ook vlees en vleeswaren halen we daar. De prijs is aanzienlijk lager en de kwaliteit is echt goed.”
Tanken scheelt ook iets. “Speciaal voor de benzine hoef je niet naar Duitsland te rijden. Maar als we er toch zijn…”
Doucheschuim voor een prikkie
In het Duitse Kleef nemen we een kijkje bij het winkelcentrum aan de Hoffmannallee. Een groot parkeerterrein met eromheen allerlei prijsstuntende winkelformules. Een echtpaar uit de buurt van Helvoirt, tussen Tilburg en Den Bosch, doet uitgebreid inkopen, terwijl België dichterbij is. “Mijn man komt uit Duitsland”, vertelt de vrouw. “Misschien dat we daardoor makkelijker hierheen rijden. We komen voor de kwaliteit en de ruime keuze. In Nederland bieden alle supermarkten hetzelfde.”
Het echtpaar weet heel goed welke producten hier goedkoper zijn. Sigaretten, dat scheelt al gauw een euro per pakje. Vlees kost stukken minder. Verder wasmiddelen, drogisterijartikelen, zoals haarkleurmiddelen, winterbanden, onderdelen voor mountainbikes en racefietsen, babyartikelen, mobiele telefoons en soms elektronica. “En kaarsen van Bolsius, een Nederlands merk, maar hier kosten ze de helft.”
Verderop in Kleef staat de winkel van Trinkgut. Een Nederlandse vader en zoon vullen er hun kofferbak. “Sterke drank is veel goedkoper. Verder tabak en drogisterijartikelen. Net als in Nederland bij Action, vind je hier producten als Fa voor een fractie van de normale prijs. Niet altijd de geuren die je zoekt, maar wel heel goedkoop. Je moet hier trouwens oppassen met blikjes en petflessen: die kennen in Duitsland statiegeld en dat komt er aan de kassa nog bij.”
Naar België voor tabak…
Bij onze zuiderburen zijn de voordelen minder groot dan vroeger. Nan en Gerrit Koning wonen al jaren in het Vlaamse Eksel. “Het is in België allemaal net iets duurder; telefoons, elektronica, onderdelen voor de caravan. Ook de gewone boodschappen kosten wat meer. Onze Belgische buurman gaat daarom elke donderdag naar de markt in Valkenswaard.”
Benzine en diesel zijn iets goedkoper in België. En vooral tabak. “We moeten af en toe wat Van Nelle meenemen voor een vriend. Een verpakking heeft hier een kwart meer inhoud en is ook nog een euro per pakje goedkoper.”
…en kreeften straks met kerst
Een Nederlandse zakenman in levensmiddelen woont in België en weet zeker: “Het is hier niet goedkoper. Maar bij Colruyt kun je vaak Nederlanders zien inslaan. Die komen vooral voor het grote assortiment, producten die in Nederland niet te krijgen zijn. De duurdere Carrefour en Delhaize zijn populair rond kerst voor de verse kreeften en andere luxe producten.” Benzine is volgens hem wat goedkoper in België, maar heel veel scheelt het niet met een onbemande pomp in Nederland. “Wel als je op de Hollandse snelweg tankt, dan ben je duur uit!”
Waarheen, waarvoor?
In België bent u goedkoper uit voor tabak en benzine. Diesel is er meestal even duur als in Nederland. LPG is er weer goedkoper.
In Duitsland bespaart u als u alcohol aanschaft, met name bij sterkere dranken. Benzine is er wat goedkoper, bij diesel is het verschil verwaarloosbaar. Producten die flink voordeliger zijn, zijn vlees, wasmiddelen, drogisterijartikelen, onderdelen voor auto of fiets (zoals banden) en chocolade. Ook babyspullen en kinderschoenen worden genoemd.
Sla op doorreis in Duitsland niet alles in: koffie, zuivel en kleding zijn er meestal duurder dan thuis.
- PlusMagazine