Bespaar tijd en geld met deze handige lijstjes

Getty Images

Klusjes in huis, de financiën: soms lijkt het alsof je nooit klaar bent. Met goede takenlijstjes hou je overzicht en vergeet je niets meer. Dat levert geld én tijd op, lees hoe u dit precies doet.

Belastingen, verzekeringen, cursusgeld, bibliotheek: links en rechts zijn er heel wat abonnementen en betalingen waarmee we rekening moeten houden. Belangrijk, want wie te laat is, betaalt vaak extra. Ben je bijvoorbeeld nét te laat met het ­opzeggen van een jaarabonnement van de sportschool, dan zit je er waarschijnlijk nog een maand vast. Los je niet op tijd af op je creditkaart, dan betaal je flink wat rente.

Dat we dingen op z’n beloop laten, heeft soms te maken met ­uitstelgedrag. We zien op tegen een taak, hebben er geen zin in. Maar ­vaker is ­gebrek aan overzicht het ­probleem. Takenlijstjes helpen je de ­controle te houden. Je ziet in één ­oogopslag wat er moet gebeuren en dat geeft rust in je hoofd.

De lijstjes in dit artikel zorgen ervoor dat je al je geldzaken ­(minstens) eenmaal per jaar bekijkt. Zo weet je waar je geld naartoe gaat en kun je makkelijker besparen, bijvoorbeeld door een verzekering aan te passen of een abonnement op te zeggen.

Voor wie geneigd is dingen voor zich uit te schuiven of te ­vergeten, is een takenlijst een stok achter de deur. Perfectionisten en door­dravers worden door een takenlijst juist wat afgeremd. Het hoeft niet ­allemaal vandaag klaar, alles op z’n tijd. Bovendien blijft het werk behapbaar als je de taken spreidt. Vergelijk het met ­opruimen. Je hele huis opruimen is een enorm project, maar met elke dag een plank of lade ordenen kom je er ook.

Zo werken de lijsten

  • Kijk bij elke lijst welke ­situatie op jou van ­toe­passing is en kruis aan in welke maand je ernaar gaat kijken.
  • Hou daarbij rekening met belangrijke data. Noteer wanneer een abonnement of contract afloopt en wat de opzegdatum is. Zorg dat je er vóór die tijd naar gekeken hebt.
  • Hou ook rekening met vaste termijnen. Zo moet de belastingaangifte elk jaar op 1 mei binnen zijn. En van half november tot 1 januari kun je je zorg­verzekering opzeggen.
  • Eenmaal per maand neem je de ingevulde lijsten door en zie je wat er te doen is.

Voorbeeldlijst: 

Getty Images

Onderhoud van de woning

Met goed onderhoud aan je huis kun je schade voorkomen en geld besparen. Buitenschilderwerk gaat bijvoorbeeld veel langer mee wanneer je het jaarlijks naloopt, schoonmaakt en waar nodig lichtjes bijwerkt. Je hoeft dan minder snel een schildersbedrijf te laten ­komen. Ook verminder je met goed onderhoud van het schilderwerk de kans op houtrot en lekkage.

Een jaarlijkse check is ­bovendien belangrijk voor de veiligheid. Wat heb je bijvoorbeeld aan een rookmelder als die het niet doet omdat de batterij leeg is? En regelmatig de schoorsteen ­laten vegen en controleren ­vermindert de kans op schoorsteenbrand en koolmonoxide­vergiftiging.

Getty Images

Minder schulden, meer sparen

Zijn er schulden of leningen? Zet ze allemaal op een rij en bekijk hoeveel je per maand aflost. Misschien heb je geen schulden maar ben je juist aan het sparen. Noteer wat je aan geld of tegoeden hebt en kijk hoeveel het je oplevert. Als je goed zicht hebt op wat er aan geld binnenkomt en wat er uitgaat, kun je makkelijker sparen voor bepaalde doelen én besparen.

Het Nibud heeft daar een handig hulpmiddel voor: de jaarbegroting. In zo’n begroting, die je eens per jaar maakt, noteer je de gemiddelde maandelijkse inkomsten en uitgaven. Ga naar www.nibud.nl en ga via de zoekbalk naar ‘jaarbegroting’. Je kunt de begroting uitprinten of online invullen.

Getty Images

Vaker voorraad controleren

Wat staat er allemaal achter in de keukenkastjes? Een aangebroken zak volkorenbloem van drie jaar oud? En is alles in de koelkast nog wel vers en fris? Kijk regelmatig hoelang etenswaren nog houdbaar zijn en maak ze op tijd op. Daarmee voorkom je voedsel­verspilling en bespaar je veel geld. Controleer wekelijks de koelkast en elke maand de keuken- en voorraadkasten.

Op etenswaren kan een THT-datum of een TGT-datum staan. THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Vaak blijft een product langer goed en hoef je het dus niet ­meteen weg te gooien als de ­datum is verstreken. Bij twijfel kun je kijken, ruiken en proeven. Als je niets bijzonders merkt, kun je het product gewoon ­consumeren. Bij TGT is een product ‘te gebruiken tot’ een bepaalde datum. Daarna kun je het beter weggooien.

Niet alleen etenswaren zijn beperkt houdbaar. Ook verband­middelen, medicijnen, ­cosmetica en verzorgingsproducten kunnen over de datum raken. Steriele gaasjes zijn bijvoorbeeld maar een beperkt aantal jaren ­steriel, van oude zonnebrand­crème gaat de ­beschermende ­werking achteruit, en oude make-up kan zorgen voor huidirritaties en infecties. Let daarom in de winkel al op de houdbaarheidsdatum. Niet alleen in de supermarkt, maar ook bij de drogist. En controleer eenmaal per jaar de EHBO-doos, het medicijnkastje, verzorgingsproducten, zonnebrandcrèmes en make-up.

Getty Images

Kunstige lijstjes

De Amerikaanse ontwerper ­Ryder Carroll bedacht een methode om al zijn ideeën, afspraken en taken te ordenen in één notitieboek. Deze methode, die hij Bullet ­Journal noemt, is een wereldwijde hit. Vooral de zogeheten ­‘trackers’ zijn populair. Dit zijn lijstjes (vaak mooi en kunstig getekend) waarmee je alles wat je wilt kunt bijhouden: of je voldoende beweegt, wat je uitgeeft aan kleding, hoeveel je gespaard hebt voor je vakantie… Op internet vind je honderden voorbeelden, gemaakt door fans van het Bullet Journal (zoek op ‘bujo tracker’).

Geen stress: 1-3-5 methode

Er zijn ook mensen die gestrest raken van lijstjes. Ze noteren lukraak alles wat ze moeten en willen doen op een to-do lijst. De paniek slaat toe als aan het einde van de dag een heleboel klussen zijn ­blijven liggen. Een goede takenlijst is niet te lang en vooral realistisch. Hoeveel kun je doen binnen de tijd die je hebt? Wat hierbij kan helpen is de 1-3-5 methode. Je noteert per dag één belangrijke taak, drie kleinere taken en vijf nog kleinere. Je zorgt dat je in ieder geval de ­belangrijkste taak gedaan hebt. Kom je tijd tekort, schuif dan ­kleinere taken door.

Seintje van je smartphone

Ben je meer van digitaal dan van papier? Er bestaan allerlei apps met takenlijstjes voor op de smartphone. Het handige is dat je die altijd bij je hebt, bijvoorbeeld je boodschappenlijst. Ook kun je (in de agenda van je mobieltje) een taak ‘vastzetten’ op een bepaalde datum of op een vast moment in de maand of week. Zo kun je eenmalig instellen dat de vuilcontainer elke twee weken op dinsdagochtend aan de straat moet. Je krijgt dan ter herinnering elke keer een seintje.

Voorbeelden van handige apps:

  • Herinneringen Takenlijst van Apple die je gratis kunt gebruiken op elke iPhone of iPad.
  • Google tasks / Microsoft To-Do Takenlijstjes voor op je mobiel die je kunt koppelen aan je Google-account of Outlook-account.
  • Todoist en Wunderlist Populaire apps voor op alle smartphones. De basisversies zijn gratis, voor een uitgebreide versie met meer mogelijkheden moet je betalen.
  • Google Play Store of de (Apple) App Store Hier vind je nog veel meer apps voor takenlijstjes. Veel ervan zijn gratis. De apps waarvoor je moet betalen, mag je vaak eerst een aantal dagen gratis uitproberen.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine