Steeds meer mensen stellen vooraf vast hoeveel geld ze willen uitgeven op vakantie. Zeventig procent van de vakantiegangers doet dat, tegen zestig procent twee jaar eerder. Het is slim om ruim voor de vakantie te berekenen hoeveel er beschikbaar is. Bijsturen is dan nog mogelijk.
Volgens onderzoek van het Nibud gaat het merendeel van de Nederlanders (34%) één keer per jaar op vakantie. Daaraan geven ze gemiddeld zo’n €1500 uit. Veel mensen gebruiken hiervoor hun vakantiegeld, als dat tenminste niet opgaat aan het dichten van gaten op andere posten van de begroting.
Vakantiebudget berekenen
Waar moet je op letten bij het vaststellen van een realistisch vakantiebudget?
- Hoeveel vakantiegeld kun je tegemoet zien? Het vakantiegeld bedraagt 8 procent van het bruto jaarinkomen, verminderd met belasting. Die belasting bedraagt 37, 42 of 52 procent, afhankelijk van het jaarinkomen. Bij een inkomen tot €55.991 geldt een tarief van 42 procent belasting. Kijk voor de precieze percentages op de website van de Belastingdienst
- Welk deel van het vakantiegeld kun je gebruiken voor de vakantie? Komen er nog grote uitgaven aan voor of na de vakantie? Zijn er betalingsachterstanden? Dan is het verstandig om (een deel van) het vakantiegeld hiervoor te benutten.
- Is er spaargeld beschikbaar? Wanneer je hebt gespaard voor de vakantie, kun je dit bij het vakantiegeld optellen.
- Wat houd je over door niet thuis te zijn? Denk aan de kosten voor boodschappen die je normaal zou doen, reiskosten naar werk of familie en kosten van horecabezoek. Misschien kun je een abonnement op de krant of een sportschool wel tijdelijk stopzetten. Tel ook deze post op bij je vakantiebudget.
Vakantieplannen vaststellen
Wordt het een last minute of liggen de reis en accommodatie al vast? Het eerste is vaak goedkoper, het laatste heeft als voordeel dat (een deel van) de rekening waarschijnlijk al is betaald. Het is sowieso verstandig om reis, accommodatie en een budget voor levensonderhoud en extraatjes apart te begroten.
Het werkt verhelderend om eens terug te zoeken hoeveel je in vorige vakanties hebt uitgegeven. Wat kostte de reis, accommodatie, uitstapjes en levensonderhoud? Wanneer alles is betaald met een pinpas, zijn deze bedragen gemakkelijk terug te vinden. Iedere vakantie is weer anders, zeker als je naar een land gaat met een ander prijspeil of als je een luxere accommodatie of een sneller vervoermiddel kiest. Toch kan het veel inzicht geven om de vakantiekosten eens op een rijtje te zien. Misschien blijkt wel dat je veel meer uitgeeft aan uit eten gaan of bijvoorbeeld entreebewijzen dan je eerst dacht.
Het kan nog een hele puzzel zijn om de begroting sluitend te krijgen. Het is goed om een richtbedrag per dag vast te stellen, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
Meer geld nodig?
Is het budget iets te karig naar je zin? Misschien lukt het met een paar snelle besparingen om je vakantiebegroting iets op te rekken. Loop eens langs maandelijkse uitgaven om te zien waar de mogelijkheden liggen. De keuze voor een keer minder uit eten in je eigen omgeving tegenover een keer vaker uit eten aan het strand is zo gemaakt. Of neem jezelf voor wekelijks bijvoorbeeld 20 euro minder uit te geven aan boodschappen. Kies eens voor een goedkoper merk of voor minder luxe in het weekend. Zo zijn er misschien meer posten waar je graag tijdelijk op inlevert met het vooruitzicht op lekkerder kunnen leven op vakantie.