Auto: leasen of kopen?

Vraag van de week

Getty Images

Ik kreeg onlangs een aanbieding om mijn nieuwe auto niet zelf te kopen, maar om deze te leasen. Het maandbedrag is aantrekkelijk en ik houd mijn geld op de bank. Zit er een addertje onder het gras?

Lease lijkt interessant omdat u een vast maandbedrag betaalt, vaak inclusief onderhoud en verzekeringen. Maar let op, wanneer u uw overeenkomst eerder opzegt dan dat het contract afloopt kunnen er kosten zijn. Rijdt u meer kilometers dan afgesproken, dan betaalt u bij. Maakt u schade, dan is dat niet altijd zonder kosten. Vaak moet u bij aanvang van het leasecontract een bedrag ineens betalen. Hebt u nu uw geld op een spaarrekening staan, dan krijgt u misschien 2 procent rente, bij lease betaalt u tenminste het dubbele aan rente aan de leasemaatschappij.

Ook voordelen
Voordelen zijn er ook, u kunt een auto kopen met geleend geld, maar krijgt geen registratie bij de BKR (Bureau Krediet Registratie) wat handig is als u een hypotheek wilt afsluiten. Houdt u zich keurig aan de afspraken, rijdt u niet teveel en maakt u geen schade, dan hebt u duidelijkheid over uw maandelijkse autokosten.

Waar rook is...
Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het doorgaans ook niet waar. Dat geldt voor de aanbieding die u hebt gehad ook. Het leasen van een auto is in de praktijk gemiddeld 10 tot 15 procent duurder dan zelf de auto kopen. De leasemaatschappij is immers geen liefdadigheidsinstelling, maar een organisatie die winst wel maken, die meer kosten heeft dan u. Hecht u niet aan een eigen auto voor de deur en wilt u op de autokosten of -zorgen besparen, overweeg dan eens een abonnement op een huurauto, zoals bij Greenwheels. Of onderzoek of er bij u in de buurt een initiatief is waarmee u de auto van de buren kunt lenen. Kijk voor dat laatste eens op www.snappcar.nl